NAJPOTRESNIJI SPOMENIK U ČAST ŽENA: Pročitaćete ovo i otrčati da zagrlite majku, sestru i baku (FOTO)

 
 ≫ 
  • 0

Zašto je Spomenik ženama Drugog svetskog rata u Londonu važan za žene na svim meridijanima? Zato što nas podseća na to kolike su žrtve žene podnosile od praistorije do današnjeg dana, i koliko su prečesto nepravedno potlačene i potcenjene a jednako sposobne kao i muškarci

Spomenik ženama Drugog svetskog rata nalazi se u Londonu. Foto: Wikimedia Commons/Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0 Spomenik ženama Drugog svetskog rata nalazi se u Londonu. Foto: Wikimedia Commons/Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0

Spomenik ženama Drugog svetskog rata nalazi se u Londonu, severno od Kenotafa, britanskog spomenika Neznanom junaku, a dizajniran je od strane skulptora Džona Milsa i otkriven od strane kraljice Elizabete II 9. jula 2005. godine: hrabro i prkosno, samo dva dana nakon onih užasnih terorističkih napada na londonski metro uz izvedbi Al Kaide.

Prvobitno, trebalo je da bude u formi žene zaposlene u Zaštiti od vazdušnih napada, koja štiti dete, ali je to pojednostavljeno i konačno se došlo do ovoga što vidite.

A šta vidite? Na spomeniku visine 6,7 m, dužine 4,9 m i širine 1,8 m nalazi se 17 pojedinačnih kompleta odeće i uniformi koji kao da su okačeni na čiviluke, i koji simbolizuju na stotine različitih poslova koje su žene obavljale u otadžbini dok su se muškarci tukli sa nacistima na frontovima širom sveta, i koje su potom vratile muškarcima kada je rat završen.

Među uniformama su one koje su nosile pripadnice Ženske zemaljske armije, Ženske kraljevske mornaričke službe, i druge. Slova kojima je ispisan naziv spomenika identična su onima koja su se tokom Drugog svetskog rata koristila pri štampi knjiga za sledovanje namirnica.

Zašto je ovaj spomenik važan, ne isključivo za žene u Britaniji već za žene na svim meridijanima? Zato što nas podseća na to kolike su žrtve žene podnosile od praistorije do današnjeg dana, i koliko su prečesto nepravedno potlačene i potcenjene a jednako sposobne kao i muškarci. Eto, zato je važan.

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA