
Zašto Hrvati mere temperaturu bananama? Nije vic! Iza šaljivog pitanja postoji naučno objašnjenje
Novi podaci tržišnog informacionog sistema Ministarstva poljoprivrede pokazuju kako prosečna cena banana na hrvatskom tržištu pada, pa je tako prošli nedelje prosečna veleprodajna cena kilograma žutih banana iz Ekvadora iznosila 1,04 eura, što je osam posto niže nego u prvim danima ove godine te oko 8,5 posto manje od cene isti nedelje prođle godine, prenosi Danica.hr.
Preporučuje se da se banane jedu svakodnevno jer su zdrave, bogate vitaminima i mineralima, a njihov kvalitet proverava se pre nego što se puste u prodaju. Trgovinski lanci u skladištu mere temperaturu banana, ponekad laserom, a nekada i posebnim toplomerom koji se zabije u vrh banane.
Temperatura ovog egzotičnog voća mora biti između 14 i 16 stepeni i tek tada banane smeu na police trgovina. Tada su taman zrele i spremne za konzumaciju.
(Telegraf.rs)
Video: Evo kako se porađa banana
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Др
Вероватно да не доживе температурни шок ....
Podelite komentar
Мики
По технологији банана кад је зелена мора имати +19° да би у комори почело дозревање. Притиском или гасом. Кад је већ скоро зрела почиње да се полако хлади до неких +15°. Тада је спремна за тржиште. Боја јој је бледо жута да би дуже трајала у рафовима у маркетима или продавницама
Podelite komentar