Veštačka inteligencija kao degustator: Zna da prepozna razlike između nota američkih i škotskih viskija
Istraživači su koristili veštačku inteligenciju kako bi prepoznali razliku između arome viskija i utvrdili da li je piće proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama ili Škotskoj.
Taj tehnološki napredak omogućava precizno razlikovanje američkih i škotskih viskija na osnovu njihovog hemijskog sastava, piše Gardijan.
Koristeći hemijske podatke 16 viskija, uključujući brendove kao što su "Džek Danijels" (Jack Daniel's) i "Laphroaig", AI algoritmi su sa više od 90 odsto tačnosti razlikovali pića.
Pomoću te tehnologije, identifikovane su specifične hemikalije, poput mentola, koji pomaže u prepoznavanju američkih viskija, dok je metil-dekanat ključan za škotske.
(Telegraf.rs/Tanjug)
Video: Srušio se plafon i povredio pacijente: Bizarna nezgoda u bolnici
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.