Kako izgleda prostor privatnih vrtića

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Svedoci smo da je poslednjih godina bila veoma velika potražnja za slobodnim mestom u vrtiću. Na svu sreću otvorio se veći broj privatnih vrtića koji su uspešno nadoknadili nedostatak mesta za sve mališane. Privatni vrtići su raznoliki. Kako izgledaju i kako su opremljeni?

Roditelje mališana koji treba da počnu da pohađaju privatni vrtić ili jaslice interesuje kako je opremljen prostor, koji sve sadržaji su prisutni. Svaki privatni vrtić ima neki svoj adut. Neki su smešteni na obodu gradskih šuma, ušuškani u zelenilu, neki imaju impozantna dvorišta sa novim igralištima, a ima i onih koji su veoma moderno opremili enterijer. Najbolji način da saznate što više o privatnim vrtićima je da prilikom odabira napravite uži krug i da zakažete oblazak svakog od njih. Šta tamo možete da očekujete?

Da krenemo od dvorišta. Ono je veoma važan deo privatnog vrtića. Mnogi roditelji s pravom insistiraju na tome da deca što više vremena provode napolju. U nekim vrtićima vaspitači nemaju praksu da svakodnevno izvode decu u šetnju ili na igranje u dvorištu. U privatnim vrtićima ispravljena je ova greška. Deca su podeljena po manjim starosnim grupama sa kojima radi dovoljan broj vaspitača. obavezan deo dnevnih aktivnosti je i izlazak na svež vazduh. Naravno, ukoliko je vreme loše, šetnja se preskače tog dana. Sitna kišica nije problem, međutim pljusak, jak vetar i slično su ipak prepreka. Stoga je važno da privatni vrtić ima prostrano, bezbedno i lepo uređeno dvorište. U mnogima možete zateći i ljuljaške, klackalice, tobogane i lavirinte. Reč je o bezbednim igračkama za dvorište, u kojima mališani uživaju. Čak i da dvorište privatnog vrtića nema igralište, dovoljno je ima puno slobodnog prostor prekrivenog travom koja se redovno kosi ili tartanom. Kreativnost vaspitača je na prvom mestu jer oni su ti koji organizuju igre i aktivnosti. Neki privatni vrtići zahvaljujući mašti i kreativnosti uprave i vaspitača, imaju saobraćajne poligone u dvorištu. To je prilika da se deca igraju, ali i da nauče važne lekcije o bezbednosti i kretanju kroz grad. Dvorište može imati razne druge igračke. Na primer, tu mogu biti kućice i vigvami u kojima smo i mi kao deca voleli da se igramo. Bitno je da je celokupan prostor bezbedan, da nema puno betona i nezgodnih stepenica. Što više mesta za trčanje i igranje to bolje. Takođe, u privatnim vrtićima se vodi računa o bezbednosti i privatnosti. Kapija je zaključana tako da ne može bilo ko da uđe, a dvorište vrtića je ušuškano u zelenilu ili ograđeno visokim zidovima.

Što se tiče unutrašnjeg prostora privatnog vrtića, insistira se na tome da prostorije budu sa puno prirodnog svetla i da imaju pristojnu kvadraturu. Sobe u kojima su raspoređene grupe treba da budu dovoljno velike da u njih stanu sve igračke i da ima dosta slobodnog mesta za kretanje i igru. u sobama vrtića treba da postoji neki logičan red. Tako su mnogi privatni vrtići podelili prostorije prema centrima interesovanje. Postoji likovni kutak, majstorska radionica, muzički kutak, biblioteka, deo sa lutkama i autićima. Ovo su samo neki od primera, a ima ih puno. Ideja kako bi trebalo opremiti unutrašnjost privatnog vrtića treba i da se zasniva na tome da ima što više slobodnog prostora. Na taj način ostaje dovoljno mesta za razne aktivnosti. Deca su u ovom uzrastu veoma živahna. Stoga, ne bi trebalo da bude puno nameštaja u sobi za igru. Štaviše, prostor bi trebalo da bude poprilično prazan u sredini. Neki privatni vrtići imaju odvojene sobe za popodnevni odmor. To je veoma dobra praksa. Ima dece koja ne mogu i ne vole da spavaju popodne. Umesto toga, ona mogu da ostanu u prostoru za igru pod uslovom da ne prave buku i da puste ostale da spavaju. Međutim, nemaju svi vrtići mogućnost da razdvoje ove prostorije, tako da koriste krevetiće na rasklapanje, koje i mi odrasli dobro pamtimo.

Neki privatni vrtići imaju sopstvenu kuhinju dok drugima obroke dostavlja ketering služba. Većina ima zasebne trpezarije u kojima se boravi samo tokom obroka. Drugi stočići se koriste za aktivnosti kao što su crtanje. Ipak, u nekim privatnim vrtićima ne postoji zasebna trpezarije, već je deo sobe opremljen stolovima. Bilo kako bilo, to da li neki privatni vrtić ima više ili manje prostorija nikako ne treba da bude odlučujući faktor u odabiru. Najvažnije je kako se radi sa mališanima, jer privatni vrtići su obrazovne ustanove koje najmlađe pripremaju za polazak u školu.

Biranje privatnog vrtića za svog mališana veoma je važan zadatak pred kojim se roditelji nalaze. Kako bi imali najbolji uvid u cene usluga i sadržaje koje nude, najbolje je da na veb-sajtu Oglasiko pronađu sve bolje privatne vrtiće i informacije o njima. Tu su fotografije prostora, cene usluga, opis programa rada i kontakt podaci. Pre nego što krenete u obilazak, dobro se pripremite. Procenite koji privatni vrtići dolaze u obzir, na osnovu lokacije, sadržaja koji nude i svega ostalog što ste o njima saznali. Zakažite posetu i upišite svog mališana u odabrani privatni vrtić.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA