Dokaz da je Zemlja okrugla može se videti iz Hrvatske

 
Đ. Đ.
Đ. Đ.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Svaki put kada bura dune nad Istrom i pruži izuzetno dobru vidljivost jave se zanimljive rasprave o tome što se sve može videti na italijanskoj strani Jadrana!

Naravno, tu su i brojni zagovornici teorija kako je naša Zemlja ipak ravna, a stoga se valja podsetiti jednog snimka.

Na snimku nastalom iz Svetog Ivana od Šterne (300 m.n.v.) u uslovima savršene vidljivosti, nakon hladnog fronta, foto-aparatom Nikon P1000 (3000 mm optički zum) zabeležen je fascinantan prizor - panoramski točak u Italiji, smešten verovatno u Lido di Jesolu (ima ih više duž italijanske obale), udaljen oko 95 km vazdušne linije, prenosi Glas Istre.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se točak čini "odrezan” na pola, što je klasičan optički fenomen, koji se može objasniti zakrivljenošću Zemlje. Ovaj videozapis pruža nam uverljiv dokaz da je naša planeta sferična uz pomoć jednostavnih fizičkih zakona i atmosferskih fenomena.

Iako bi zakrivljenost Zemlje na toj udaljenosti trebala sakriti točak, atmosferski uslovi, posebno refleksija svetlosti, omogućili su da se gornji deo objekta vidi. Refleksija je savijanje svetlosnih zraka dok prolaze kroz slojeve zvazduha različitih temperatura i gustine, čime se objekt, koji je ispod horizonta, delomično “podigne” i postaje vidljiv.

U ovom slučaju, vedro vreme i bura su dodatno omogućili jasnu vidljivost dela točka. Refleksija je “izvukla” gornji deo panoramskog točka izvan horizonta, dok je donji deo ostao skriven ispod zakrivljenosti Zemlje.

Da je Zemlja ravna, panoramski točak  bi bio vidljiv ceo, bez obzira na udaljenost. Međutim, činjenica da se točak čini “odrezanim” na pola potvrđuje zakrivljenost Zemlje. Ovaj fenomen možemo primetiti ne samo na panoramskom točku, već i na ostalim objektima na snimcima, kao što su neboderi.

(Telegraf.rs)

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA