Traga za dragocenostima 20 godina: Sada je našao drevni novčić i ostao u šoku, evo koliko vredi

 
S. K.
S. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Više puta smo pisali o entuzijastima koji pomoću detektora za metal tragaju za dragocenostima u ruralnim područjima - ili u jednoj od oaza Njujorka - Koni Ajlendu.

Današnja priča nas vodi u Englesku, tačnije Južni Kembridžšir, gde je Pol Kejvel (59) pronašao redak novčić koji datira iz vremena cara Trajana, oko 107. godine nove ere.

Zanimljivo da je Kejvel obilazio isto polje unazad 20 godina, tragajući za dragocenostima.

“Do sada sam pronašao nekoliko rimskih i srednjovekovnih novčića, ali ovo je moje najuzbudljivije otkriće. Tog dana sam iskopao nekoliko iskorišćenih patrona za sačmaru i odlučio da se vratim do automobila. Tada se oglasio detektor i na dubini od 20 centimetara sam ugledao novčić”, ispričao je.

Ovaj artefakt je izuzetno redak, a aukcijska kuća “Noonans” tvrdi da su svega dva primerka primećena na tržištu poslednjih 25 godina.

Novčić je izdao car Trajan 107. godine nove ere, nakon što je povukao iz opticaja sve istrošene republikanske kovanice”, kazao je stručnjak Najdžel Mils.

Očekuje se da bude prodat na aukciji 22. oktobra za pozamašnu sumu, a početna cena je procenjena između 6.000 i 7.000 evra, prenosi Mirror.

Kejvel će neočekivani prihod podelili s vlasnikom poljane, gde je novčić pronađen. Kaže da će ga potrošiti na novi detektor za metal, ili za lečenje.

(Telegraf.rs)

Video: Slavko pomoću detektora našao paru: Pretražio celu česnicu, a evo šta mu je bila namera

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA