"Ovo je prvi pravi dokaz": Da li će otkriće čizme sa ljudskim stopalom rešiti jednu od najvećih misterija?

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kada je ekipa dokumentarnog filma Nacionalne geografije otkrila čizmu i čarapu kako vire iz glečera koji se topio na planini Mont Everest u septembru, gotovo odmah su prepoznali njihov značaj kao trag za vekovima staru misteriju.

Natpis sa imenom, koji je još bio ušiven na vunenoj čarapi, glasio je "A.C. Irvine", otkrivajući da je verovatno pripadao britanskom penjaču Endrjuu "Sendiju" Irvinu. Irvinov nestanak na Everestu 1924. godine, zajedno sa njegovim sunarodnikom Džordžom Melorijem, jedna je od najvećih misterija u svetu planinarenja – sa rešenjem koje bi moglo promeniti istoriju, piše CNN.

Par je nestao 8. juna 1924. godine, 240 metara ispod vrha Everesta, dok su pokušavali da postanu prvi ljudi koji su zabeleženo osvojili najvišu planinu na svetu. Ali, da li su stigli do vrha pre nego što su umrli, još nije poznato.

Dok je Melorijevo telo otkriveno 1999. godine, ni Irvinovo telo, niti kamera koju su penjači nosili, a koja bi mogla otkriti da li su stigli do vrha, nikada nisu pronađeni.

To je bilo slučaj sve do ove najnovije ekspedicije, kada je tim Nacionalne geografije, u kojem je bio i koreditelj filma "Slobodan solo" Džimi Čin, otkrio stopalo unutar onoga za šta veruju da je Irvinova čizma. Iako čekaju potvrdu DNK, upoređujući uzorke sa članovima Irvinove porodice, čini se da je ovo prvi dokaz njegove smrti od njegovog nestanka.

"Ovo je prvi pravi dokaz gde je Sendi završio", rekao je Čin, prema Nacionalnoj geografiji. "Mnogo teorija je izneto."

Čizma sa stopalom pronađena na Everestu Džimi Čin sa misterioznom čizmom Foto: Tanjug/AP

"Kada neko nestane i nema dokaza o tome šta se desilo s njim, to može biti zaista izazovno za porodice. A imati neku definitivnu informaciju o tome gde je Sendi mogao završiti svakako pomaže, a ujedno je i veliki trag za penjačku zajednicu o tome šta se dogodilo."

Nekoliko dana pre nego što su pronašli čizmu, tim je otkrio cilindar sa kiseonikom iz ekspedicije iz 1933. godine koja je takođe pokušala da osvoji Everest. Iako ta ekspedicija nije uspela, ali je pronašla cepin koji je pripadao Irvinu na severoistočnom grebenu planine, što je navelo Činov tim da pretpostavi da su blizu njegovog tela.

Sledeći tu hipotezu, narednih nekoliko dana su pretraživali glečer, sve dok reditelj i penjač Erih Repke nije ugledao čizmu.

"Mislim da se bukvalno otopila nedelju dana pre nego što smo je pronašli", rekao je Čin.

Čin i njegov tim su odneli čizmu i stopalo sa planine u frižideru kada su primetili da ptice ometaju mesto, i predali su ih Kinesko-tibetanskoj planinarskoj asocijaciji (CTMA).

Čizma sa stopalom pronađena na Everestu Irvinovo ime izvezeno na čarapi Foto: Tanjug/AP

Nedugo nakon njihovog otkrića, tim je obavestio Irvinovu porodicu, uključujući njegovu praunuku Džuli Samers, koja je napisala knjigu o penjaču.

Samersova je bila "ganuta do suza" kada je saznala za postojanje čizme u "izuzetnom i dirljivom trenutku", izjavila je prema agenciji PA Media.

"Živela sam s ovom pričom otkako sam imala sedam godina, kada nam je otac ispričao misteriju o stricu Sendiju na Everestu", dodala je.

"Priča je postala stvarnija kada su planinari pronašli telo Džordža Melorija 1999. godine, i pitala sam se da li će Sendijevo telo biti sledeće. Četvrt veka nakon tog otkrića, činilo se da je krajnje neverovatno da će nešto novo biti pronađeno", zaključila je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Državljani Srbije evakuisani iz Libana bezbedno sleteli u Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA