Šta deca najviše vole u privatnim vrtićima

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Privatni vrtići nude veoma kvalitetne programe rada. Roditeljima je važno da dan deteta u privatnom vrtiću bude kvalitetno ispunjen. Međutim, šta je to što deca najviše vole u svojim privatnim vrtićima?

Privatni vrtići nude roditeljima i deci mnoge pogodnosti. Na primer, vikendom se organizuju rođendanske žurke a postoji i posebna vrsta aktivnosti koju deca vole a to je određeni dan tokom meseca kada se u privatnom vrtiću organizuje pidžama žurka. Ova aktivnost namenjena je starijoj deci u privatnom vrtiću i predškolcima. Oduševljeni su kada mogu svoju omiljenu igračku da ponesu sa sobom. Osećaju se veoma važno i veliko zato što su dobili priliku da se uveče druže sa drugarima uz čitanje priča, slušanje muzike i slično. To je prilika i za roditelje da imaju slobodno veče, znajući da su deca bezbedna, dok uživaju u igri sa drugarima.

Još jedna od stvari u kojima klinci uživaju u privatnim vrtićima jesu zajednički obroci. Neki privatni vrtići imaju sopstvene kuhinje u kojima angažuju iskusne kuvare a sva jela se pripremaju u skladu sa preporukama nutricionista. Količine i sastav su prilagođeni deci tog uzrasta a za pripremu svih obroka koriste se sveže i zdrave namirnice. Ima i privatnih vrtića koji nemaju uslova za sopstvenu kuhinju tako da obroke nabavljaju eksterno, to jest od proverenih ketering službi sa kojima već duže sarađuju. Poznato je da su deca u tom uzrastu poprilični izbirljivci, međutim kada se jede u društvu sve je zanimljivije. Deca čak prihvataju neku vrstu hrane koju kod kuće odbijaju, ukoliko vide da njihovi drugari sa apetitom to isto jedu. U privatnim vrtićima se tačno zna vreme kada se serviraju obroci. Ujutru nakon što se završi okupljanje dece, vreme je za doručak. Potom se sprovode jutarnje aktivnosti predviđene rasporedom, a zatim je vreme za užinu, prva užina je uglavnom voćna. Ostali obroci podrazumevaju ručak i drugu užinu – koja često bude neki slatkiš.

Međutim ono što izdvaja privatne vrtiće je da obroci budu što ukusniji ali ujedno zdravi. Svi roditelji znaju da postoje određene vrste hrane koju deca lakše prihvataju nego neku drugu. Na primer, uglavnom većina dece više voli pizzu, pomfrit i ćevapčiće, a manje kuvana jela. Ipak, treba naći balans i ne nametati deci nešto što ne vole. I pizza može da bude zdrava ukoliko se na njoj nalaze neki zdravi sastojci poput povrća pomešanog sa šunkom. U svemu treba naći meru.

Privatni vrtići se trude da što češće organizuju razne izlete koji uključuju odlazak u zoološki vrt, posete muzejima i drugim zanimljivim sadržajima koji su privlačni deci. Deca uživaju u ovakvim danima jer je to nešto posebno. Pakuje se ranac za izlet. Treba poneti vodu, neki keks i poneki slatkiš za usput. Šetnja sa drugarima van prostora vrtića nešto je novo i zanimljivo. To je prilika i da nešto nauče zato što su mnogi muzeji prilagodili svoj sadržaj najmlađima tako da ih deca rado posećuju. Uživaju u eksponatima, dobro se zabave i nešto novo nauče.

Roditelji su zainteresovani i za letovanje i zimovanje sa vrtićem. Za decu uzrasta oko četvrte godine moguće je organizovati lepo zimovanje sa privatnim vrtićem. Vode ih vaspitači, a bira se neka destinacija u blizini, na primer planina koja ima objekte prilagođene za smešaj dece, rekreativne nastave i školske ekskurzije. Prvo odvajanje od roditelja može da bude stresno za celu porodicu. Međutim, kad tad dete to treba da prebrodi. Ukoliko se to ne desi u vrtiću, desiće se u osnovnoj školi kada bude išlo na rekreativnu nastavu. Vaspitačice su spremne da svu svoju pažnju posvete deci i da maksimalno brinu o njima dok su na putovanju, što uliva sigurnost roditeljima da mogu pustiti svoje dete na odlazak na planinu sa privatnim vrtićem. Obično se radi o kraćem putovanjima od nekoliko dana. Ovakva putovanja mogu se organizovati i tokom proleća i leti. Cilj je da deca provedu vreme na čistom vazduhu, da uče da se osamostaljuju družeći se sa drugarima iz privatnog vrtića.

Bolji privatni vrtići su na veb-sajtu Oglasiko predstavili svoje usluge sa cenama, opisom načina rada, slikama prostora i kontakt podacima. Dobro je da više njih uzmete u obzir pre donošenja konačne odluke koji privatni vrtić odabrati. Bez obzira na to da li vam je prvi kriterijum lokacija ili nešto drugo, napravite poređenje između više privatnih vrtića. Dogovorite se sa njima da dođete u obilazak. Povedite dete ili za prvi put idite sami, kako biste na miru mogli da se raspitate u vezi sa svim što vas zanima. Detaljno se informišite o sadržajima koje privatni vrtići nude. Verovatno vam je na početku glavni fokus na tome da se dete što lakše adaptira i prihvati novu sredinu, vaspitače i svoje vršnjake, ali vrlo brzo doći će trenutak kada će vas mnogo više zanimati koje aktivnosti su organizovane u okviru radnog vremena privatnog vrtića.

(Telegraf.rs/PR)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA