Medicinsko zbrinjavanje – Zašto je bezbednije biti u domu za stare

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Briga o starijoj osobi koja ima više zdravstvenih problema je zahtevna. Da li je bolje starati se o njoj u kućnim uslovima ili u domu za stare? Mnogi izbegavaju domove za stare do poslednjeg trenutka zbog raznih predrasuda koje vladaju u narodu. Ipak, često se ispostavi da nisu bili u pravu. Kada pronađu adekvatan dom za stare mnoge brige i nerešive situacije koje su celoj porodici stvarale veliki pritisak, postaju stvar prošlosti. Šta je to što domovi za stare nude u vezi sa medicinskim zbrinjavanjem, a što je teže organizovati u kućnim uslovima?

Prostor je u domovima za stare bezbedniji nego kod kuće. Svi domovi za stare prilagodili su sobe, salone, hodnike, trpezarije i možda najvažnije, kupatila – potrebama starijih osoba. Stariji član porodice kod kuće u kupatilu ima kadu. Zbog godina i zdravstvenih tegoba veoma teško može u nju da uđe i da iz nje izađe. Opšte je poznato da se većina padova i povreda u trećem dobu dogodi kod kuće. Da bi se one sprečile i da bi se minimizirala mogućnost da se dese, prostor se mora menjati i prilagoditi. Kupatilo mora da se renovira, a čak i tad nije bezbedno da starija osoba bude sama dok se kupa, jer opet može da se oklizne i padne. Tuš kabina, tj. veliki ravan prostor za tuširanje sa mestom za sedenje i obaveznim prisustvom osobe koja će paziti da ne dođe do povreda – tako izgleda tuširanje koje je bezbedno. U domu za stare već je sve ovako organizovano. Kod kuće, trebalo bi napraviti velike promene. Takođe, u domovima za stare na sve strane su rukohvati u hodnicima, kako bi se svako ko se oseća nestabilno mogao da se osloni. Nema klizavih tepiha i staza, vlažnih keramičkih pločica i ostalih pretnji koje su sastavni deo svakog stana ili kuće.

Troškovi nisu zanemarljiva tema. Čak i da pretpostavite da ste voljni da kompletno medicinsko zbrinjavanje organizujete u kućnim uslovima, svesni ste da ono iziskuje daleko više novca nego za isto to ali u domu za stare. Domovi za stare su već spremni za sve to što vi treba da pripremite. Oni već imaju zaposleno stručno osoblje koje radi po smenama i za to dobija platu. Domovi za stare već su svoj prostor prilagodili bezbednom kretanju starijih osoba, dok biste vi u kući trebalo da uložite u razne promene i prilagođavanja prostora. Sve to dosta košta, a u domu za stare uveliko postoji po mnogo povoljnijoj ceni.

Nemojte zanemariti iskustvo medicinskog osoblja koje radi u domovima za stare. Tu, pre svega mislimo na medicinske sestre i tehničare. To su marljivi ljudi koje s ljubavlju rade svoj posao, a iz iskustva znaju šta mogu da očekuju i umeju da izađu na kraj sa raznim situacijama. To je posao koji zahteva veliko strpljenje. Starije osobe koje pate od demencije sklone su promenama raspoloženja i epizodama u kojima su anksiozne i uznemirene. Mogu biti ljute iz čista mira, a da nakon nekog vremena jednostavno na to zaborave. Vi, kao mlađi član porodice i neko ko ne zna sa čim se suočava, možete emotivno reagovati u ovakvim trenucima. Možda nećete razumeti da je sve to sastavni deo stanja koje prati staračku demenciju. S druge strane, osoblje u domu za stare itekako dobro zna o čemu je reč. Oni imaju strpljenja i znaju kako da umire osobu koja je uznemirena. Takođe, znaju i da prepoznaju znake pogoršavanja zdravstvenog stanja, te u tim trenucima znaju kako da reaguju. Vi, kao laik, verovatno nećete moći uvek da prepoznate da nešto nije u redu. Ne dešava se uvek sve naglo i dramatično, već postoje i suptilni, skoro skriveni znaci da treba zakazati vanredni pregled kod lekara.

U domovima za stare medicinsko osoblje prati i kakav je apetit korisnika, jer to dosta govori o njenom ili njegovom zdravlju. U kućnim uslovima vi to isto možete činiti, ali nećete biti sigurni da li je zabrinjavajuće ako starija osoba nekoliko dana slabije jede i šta bi tome mogao biti uzrok.

Svakako, to je period života kada je zdravstvena nega potrebna, a najbolje je imati je na mestu gde je više stručnih osoba, koje dobro znaju svoj posao.

Biranje doma za stare podrazumeva i detaljno prikupljanje informacija u vezi sa tim koji od njih je u mogućnosti da starijoj osobi pruži adekvatnu medicinsku negu. Kada je reč o nekim čestim medicinskim stanjima koja prate treće doba, može se reći da su svi domovi za stare u mogućnosti da zbrinu takve osobe. Ipak, ukoliko je reč o nekim specifičnim zahtevima, treba se dobro raspitati. Sve usluge domova za stare pronaći ćete na veb-sajtu Oglasiko i kada ih detaljno pregledate, saznaćete vrste i cene smeštaja, kao i raspone cena usluga u svim boljim staračkim domovima. Odaberite više njih koje ćete uzeti u dalje razmatranje, a konačnu odluku donesite tek nakon obilaska i upoznavanja sa osobljem i upravom doma. Ponuda je velika, samim tim i konkurencija – što se direktno odražava na veća očekivanja kada je kvalitet usluge u pitanju.

(Telegraf.rs/PR)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA