Ruski hirurg izvršio operaciju na samom sebi: Mislio je da mu nema spasa, a onda izveo pravo čudo

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Leonid Rogozov bio je ruski hirurg koji je postao svetski poznat 1961. godine, kada je u svojoj 27. godini na Antarktiku izvršio operaciju na samom sebi.

Rogozov je bio član sovjetske antarktičke ekspedicije, tima od 12 ljudi poslatih da izgrade novu bazu. Rezultat njihovog rada bila je Novolazarevska stanica, koja je funkcionisala već do sredine februara 1961. godine. Međutim, do kraja aprila, Rogozov je bio u životnoj opasnosti zbog upale slepog creva.

S obzirom na to da je jedini lekar u timu, a put od Rusije do Antarktika trajao je 36 dana brodom, Rogozov nije imao drugog izbora nego da operiše samog sebe. Operacija je izvedena 1. maja, uz pomoć vozača i meteorologa, koji su mu dodavali instrumente i držali ogledalo kako bi mogao da vidi delove koji nisu direktno vidljivi. Rogozov je bio u poluzažvaljenom položaju, oslanjajući se na levu stranu tela.

- Radio sam bez rukavica. Bilo je teško videti. Ogledalo pomaže, ali takođe i ometa, jer pokazuje stvari obrnuto. Radio sam uglavnom dodirom. Krvarenje je bilo prilično obilno, ali trudio sam se da radim sigurno. Samim otvaranjem peritoneuma povredio sam slepo crevo i morao sam ga prišiti. Kroz glavu mi je odjednom proletelo da ovde ima više povreda koje nisam primetio... Bivao sam sve slabiji, u glavi je počelo da mi se vrti. Svakih 4-5 minuta morao sam da odmorim 20-25 sekundi. Na kraju, evo ga – prokleti privitak! Sa užasom sam primetio tamnu mrlju na njegovom kraju. To znači da je samo dan duže potrajala upala... Ipak, u najgorem trenutku je uklonjeno. Mislio sam da će se završiti loše, a onda sam shvatio da sam zapravo već spašen - izjavio je kasnije Rogozov.

Operacija je trajala jedan sat i 45 minuta, a pomoćni tim je tokom zahvata napravio nekoliko fotografija ovog neobičnog podviga. Rogozovljeva samooperacija izazvala je ogromnu pažnju sovjetske javnosti. Godine 1961, doktor Leonid Rogozov je nagrađen Ordenom crvene zastave za rad. Njegov podvig i danas ostaje primer odlučnosti i volje za životom.

U kasnijim godinama, Rogozov je skromno odbacivao svako veličanje njegovog dela, odgovarajući jednostavno: „Bio je to posao kao i svaki drugi, a moj život kao i svaki drugi.“

Rozgov je preminuo 21. septembra 2000. godine.

Video: I hirurg ostao bez teksta: Dečaku iz stomaka izvadili ključeve, grickalice za nokte i noževe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA