Zašto su septičke jame od plastike bolje od drugih

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Objekti u naseljima bez infrastrukture koja podrazumeva i kanalizacionu mrežu moraju imati rešeno pitanje odlaganja otpadnih voda. Način postoji i zove se septičke jame. Jedna od vrsta i su plastične septičke jame koje sve više uzimaju primat u odnosu na ostale. Zašto je to tako i koje prednosti one nude?

Septičke jame mogu biti od betona, čelika ili plastike. Razlika između ovih tipova je ogromna, iako im je svima funkcija ista, a to je skladištenje i delimično prečišćavanje otpadnih voda. Poslednjih godina na tržištu je primećena povećana potražnja za septičkim jamama od plastike u odnosu na druge vrste. Zašto je to tako? Pre svega, plastične septičke jame su najpraktičnije kada je montaža u pitanju. Sam proces njihove proizvodnje je dosta jednostavan, a plastika je materijal koji se lako obrađuje i modelira. S tim u vezi je i činjenica da se od specijalne izdržljive plastike mogu praviti septičke jame raznih veličina, sa više komora, vertikalne ili horizontalne. Tehnologija nam omogućava da imamo u ponudi veliki izbor modela, tako da svako može da pronađe septičku jamu od plastike koja se savršeno uklapa u zacrtane dimenzije na terenu gde je predviđena montaža. Još jedna od prednosti plastike, kao izabranog materijala, je i njena niska cena u odnosu na druge materijale.

Kada je reč o transportu i montaži, plastične septičke jame nisu masivne, te je njihovo transportovanje samim tim olakšano. Montaža je rutinski posao koji stručne ekipe na terenu brzo obavljaju. Materijal je uprkos maloj masi dovoljno čvrst i postojan da odoli svim izazovima okoline. To je veoma važno kako ne bi došlo do kontaminacije okolnog terena usled pukotina. Zbog toga se svi proizvodi prave u skladu sa standardima i važećim regulativima. Nakon postavljanja i puštanja u rad, možete biti sigurni da će plastična septička jama kvalitetne imati dug vek trajanja.

Plastika je veoma zahvalan materijal i zbog svoje elastičnosti. Trpi nepravilnosti i neravnine okolnog terena, sleganje zemljišta i ostale uticaje, što je čini idealnim materijalom za izradu septičkih jama koje su ukopane u zemlju. Osim toga, plastika ne reaguje sa sadržajem – jedinjenjima i smešama unutar nje, što je čini bezbednom za upotrebu. Postoji podela septičkih jama od plastike na prelivne i neprelivne, protočne i neprotočne. Razlika između ova dva tipa je u tome što protočne imaju po jedan ulaz i izlaz, a neprotočne imaju samo ulaz. Kod protočnih plastičnih septičkih jama dolazi do delimičnog pročišćavanja otpadnih voda, koja se vrši taloženjem. Gravitacija čini svoje, tako da se vremenom teže materije talože na dnu, a voda se izdvaja na vrhu, tj. na površini. Na površini se izdvajaju i druge lake tečnosti poput ulja. Ukoliko za to postoje uslovi, postavljaju se protočne septičke jame od plastike iz kojih se višak vode sa vrha odvodi drenažnim kanalima u okolno zemljište.

Odluku o tome da li da se postavi protočna ili neprotočna septička jama od plastike ne donosimo proizvoljno već u konsultaciji sa stručnjacima i u skladu sa regulativama, kako ne bi došlo do kontaminacije okolnog tla. Ustvari, najvažnije je utvrditi da li se u blizini nalaze podzemne vode i da li je u blizini izvor pijaće vode koji se koristi za vodosnabdevanje. Sistem odlaganja i delimičnog prečišćavanja otpadnih, fekalnih voda uvek treba da bude potpuno izolovan od bilo kog drugog sistema vode koja se koriti kao pijaća ili tehnička, kako ne bi došlo do širenja zaraze. S druge strane, u slučajevima kada nije moguće da se vrši prirodno pretakanje tj. drenaža viška tečnosti, potrebno je postaviti neprotočnu plastičnu septičku jamu, koja nema izlaznu tačku, već samo ulaznu. Ova vrsta septičke jame od plastike se mora periodično prazniti. Interval između dva pražnjenja pomoću posebne cisterne samo za tu svrhu, je individualan i zavisi od toga koliko se u domaćinstvu stvara otpadne vode. Uglavnom se procene prilikom kupovine vrše prema broju članova domaćinstva. Važno je i utvrditi da li postoji i dodatno opterećenje za plastičnu septičku jamu, ukoliko se ukućani bave nekom delatnošću koja podrazumeva veću potrošnju vode, koja završava u septičkoj jami od plastike. U svakom slučaju, u vezi sa tipom i veličinom septičke jame od plastike posavetovaćete se sa stručnjacima pre nego što se odlučite za najbolje rešenje za vaše domaćinstvo.

Za razliku od septičkih jama od plastike, septičke jame od betona nisu montažnog tipa. Nakon izgradnje ne mogu se pomerati, te samim tim nisu fleksibilne. Plastične septičke jame mogu imati više komora.

Kupovina i montaža septičke jame od plastike je nešto čemu treba posvetiti pažnju. Kako doći do najkvalitetnijih plastičnih jama sa garancijom kvaliteta? Najbolji proizvođači u svojoj ponudi imaju septičke jame od plastike različitih tipova i gabarita. Nude vam stručne i savete i pomoć pri odabiru. Takođe, bave se transportom i montažom. Sve ih lako i brzo možete pronaći na veb-sajtu Oglasiko na kome su pojedinačno predstavljeni modeli sa karakteristikama, fotografijama i cenama. Prikupite sve potrebne informacije i obratite se stručnjacima kako biste došli do najkvalitetnijeg proizvoda.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA