Sve se više traže domovi za stare

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Prilikom odabira doma za stare najvažnije je da znate da li postoje odgovarajući kapaciteti za zdravstveno zbrinjavanje i negu. Starost sa sobom nosi razne zdravstvene tegobe, manje ili veće. Neke od najčešćih podrazumevaju i otežano kretanje. Stoga je važno znati da li dom za stare koji ste odabrali ima neophodne uslove za osobe sa invaliditetom. Naravno, većina domova za stare prilagođena je osobama koje se teško kreću ili su nepokretne. Ukoliko dom za stare ima više od jednog nivoa, penjanje na sprat moguće je samo pomoću lifta ili pokretne stolice koja se montira na stepenište. Svakako, kada birate dom za stare, proverite da li on ima jedno ili drugo i šta više odgovara osobi koja treba da postane novi stanovnik i korisnik usluga.

Domove za stare obično biraju mlađi članovi porodice ili rođaci. Naravno, budući korisnik daje glavnu reč kada je izbor u pitanju, ukoliko je zdravstveno sposoban da o tome odlučuje. Okruženje i sam izgled doma za stare su veoma važni. Ne treba zaboraviti da je to nečija nova kuća, bilo da je reč o trajnom preseljenju ili privremenom boravku. Na primer, neke porodice svoje najbliže starije osobe, koje ne mogu da se staraju samostalno o sebi, periodično zbrinjavaju u domovima za stare, dok su na dužem putu ili dok rade neki sezonski posao daleko od kuće. Bilo da je reč o dužem ili kraćem boravku, on treba da bude prijatan. Nekome više prija dom za stare koji je udaljen od gradske gužve, smešten u tišini prirode, sa velikim dvorištem. Drugi, pak više vole da su u gradu, da iz dvorišta i sa terasa osluškuju ritam gradskog života znajući da je porodica blizu i da lako može da im dođe u posetu. Stoga, birajte okruženje koje je u skladu sa željama starije osobe.

Društvo i atmosfera u domu za stare možda su i najvažniji. Ne treba vam neko previše mirno i sumorno mesto, već ono gde se osoblje trudi da svi stanovnici doma za stare budu zadovoljni. Imaju svo vreme tokom dana na raspolaganju, te ga treba ispuniti nekim kvalitetnim sadržajem i animirati korisnike doma. Bilo da je reč o društvenim igrama, zajedničkom gledanju televizijskog programa, filmova i serija ili nekoj organizovanoj zabavi, poput rođendana, proslave nove godine i slično – sve te aktivnosti veoma pozitivno utiču na mentalno zdravlje i pomažu da korisnici doma za stare što duže ostanu vitalni i vedrog duha. Ukoliko ne možete da se odlučite prilikom odabira doma za stare jer više njih zadovoljava vaše kriterijume i uklapa se u predviđeni budžet, odaberite onaj u kom je najveselija atmosfera i u kom se osoblje zdušno trudi da tako i bude.

Sve je veća potražnja za uslugama privatnih domova za stare. S tim u vezi je i velika konkurencija koja rezultira kvalitetnom uslugom. Stoga savremeni domovi za stare imaju moderno opremljen prostor, nov nameštaj i u potpunosti su prilagođeni potrebama starijih osoba. Hodnici su široki, svugde su postavljeni rukohvati, kupatila su prostrana, stepeništa imaju rampe, postoje liftovi. Mnogi od ovih uslova nisu zadovoljeni u kućama i stanovima, te je stoga kretanje i funkcionisanje starijih osoba znatno lakše i jednostavnije u prostoru koji je njima prilagođen.

Kako najlakše izabrati najbolji dom za stare prema vašim kriterijumima? Najbolje je krenuti od mesta gde se oni svi nalaze, a to je veb-sajt Oglasiko gde su predstavljene usluge domova za stare sa cenama i detaljnim opisima. Kada napravite uži izbor na osnovu kriterijuma kao što je lokacija, cena, ponuda i ostalo – krenite u obilazak i odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.

Cena usluga doma za stare većini igra važnu ulogu prilikom odabira. Najbolje je naći idealan odnos cene i kvaliteta, a to ćete uraditi tako što ćete istražiti više domova za stare i napraviti poređenje uslova u svakom od njih. Iskustva drugih korisnika su važna, tako da se treba raspitati i u vezi sa tim. Treba imati na umu da svi domovi za stare imaju cenovnik usluga, a ne samo jednu cenu. Cene variraju od vrste smeštaja, tj. tipa sobe u kome će korisnik ili korisnica boraviti, kao i od drugih individualnih faktora.

Informacije koje se od vas traže kada se raspitujete u vezi sa cenama odnose se na to kakvo je zdravstveno stanje budućeg korisnika doma za stare, kao i da li želite apartman, jednokrevetnu, dvokrevetnu ili višekrevetnu sobu. Uvek su najskuplji apartmani i jednokrevetne sobe, a povoljniju cenu imaju deljene sobe. Mnogi polaze od toga da što više žele da imitiraju uslove u kući i da svom ostarelom članu porodice obezbede privatnost, te prvo zahtevaju jednokrevetnu sobu. Međutim, ove sobe su skuplje, te nekima to ne odgovara, a čak i da se cena uklapa u budžet, one nisu za svakog idealne. Zavisi od prirode same osobe da li voli društvo ili insistira na tome da bude sama. U ovom dobu, mnogi ni ne žele samoću, već imaju potrebu za druženjem i da je uvek neko u blizini. Tako se osećaju sigurnije. Bez obzira na to što osoblje danonoćno nadzire korisnike doma za stare, ipak je prijatno i deliti vreme sa novim prijateljima koji su generacijski bliski.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA