Ljudi širom sveta zakopavaju pamučni veš u bašte, a iza svega se krije poseban razlog

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Polovinom 2021, preneta je vest da su poljoprivrednici i vlasnici bašti širom Švajcarske, u okviru naučne studije, zakopali 2000 pari pamučnog veša.

Priča je iznova aktuelizovana na mrežama, a posebno jer se neobična praksa proširila i u drugim delovima sveta, uključujući Kanadu, Australiju, Novi Zeland...

O čemu se radi? Studija Proof By Underpants imala je za cilj da pokaže uticaj erozije, prekomerne upotrebe đubriva i izgradnje na kvalitet zemlje.

Naučnici smatraju da su povećana upotreba đubriva i izgradnja dva glavna faktora koji ubrzavaju gubitak plodnog zemljišta.

Oni ističu da promene mogu dovesti do slabije zaštite od prirodnih katastrofa i povećanog nivoa hemikalija koje prodiru u potoke i reke.

Na početku, volonteri su dobili po dva para pamučnog veša. Ideja je bila da ih zakopaju, pa otkopaju nakon 30 odnosno 60 dana, prenosi BBC Science Focus.

Stepen razgradnje tekstila od strane mikroorganizama ukazao bi na kvalitet tla i stanje njegovog ekosistema (zemljište je dom za milijarde bakterija, gljivica, insekata, crva i drugih stvorenja).

Treba pomenuti da je ovakva praksa poznata američkim farmerima još ranije, prenosi Modern Farmer.

Naime, udruženje poljoprivrednika u Kaliforniji je 2018. godine osmislilo svojevrsni izazov Soil Your Undies.

Postupak je identičan, kao u Švajcarskoj, a ukoliko je zemljište zdravo pamučni veš biće potpuno “pojeden”, objašnjeno je.

Izazov je postao popularan, a na društvenim mrežama mogu se naći fotografije farmera koji zakopavaju donji veš u Delaveru, Otavi, Viskonsinu, Pensilvaniji...

(Telegraf.rs)

Video: "Srećan ponedeljak svima koji slave": Ovo štene je definicija te fraze

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA