Vlasti naredile masovni odstrel slonova: Najveća suša u poslednjih 100 godina dovela do nacionalne katastrofe

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vlasti Zimbabvea odlučile su da ubiju 200 slonova zbog nestašice hrane u zemlji izazvane sušom bez presedana, prenosi AFP, pozivajući se na saopštenje Uprave za divlje životinje Zimbabvea.

Ranije je predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva proglasio nacionalnu katastrofu u zemlji zbog suše izazvane prirodnim fenomenom El Ninjo.

- Zimbabve će uništiti 200 slonova zbog suše bez presedana koja je dovela do nestašice hrane - navodi se u saopštenju.

Ministar za životnu sredinu Zimbabvea Nkobizita Mangaliso Ndlovu rekao je da ima "više slonova nego što je potrebno" i dodao da je vlada naložila Upravi za parkove i divlje životinje Zimbabvea (ZimParks) da započne proces odstrela. Izvršni direktor ZimParksa Fulton Mangvanja rekao je da će 200 slonova biti upucano u oblastima gde su naišli na ljude.

AFP navodi da će taj korak navodno rešiti problem "brzo rastuće" životinjske populacije. Zimbabve je inače dom za oko 100.000 slonova što je druga najveća populacija slonova na svetu posle Bocvane. Agencija  napominje da su slonovi poslednji put ubijeni u Zimbabveu 1988. godine.

Direktor neprofitnog centra za upravljanje prirodnim resursima Zimbabvea, Farai Maguvu, kritikovao je odluku vlasti da ubijaju slonove. Maguvu navodi da je to štetno za turističku industriju jer živi slonovi "donose više profita" od mrtvih.

Lola Kastro, vršilac dužnosti regionalnog direktora za južnu Afriku u Svetskom programu za hranu UN, rekla je krajem jula da se jug kontinenta suočava sa najvećom sušom u poslednjih 100 godina zbog El Ninja i da će ostati bez useva do 2025. godine. Pet zemalja na jugu kontinenta već je proglasilo nacionalnu katastrofu zbog suše koja je uništila žetvu: Malavi, Namibiju, Zambiju , Zimbabve i Lesoto. Uskoro bi im se mogle pridružiti i druge zemlje poput Angole i Mozambika.

Kastro navodi da je sušom već pogođeno najmanje 27 miliona ljudi.

(Telegraf.rs/RIA)

Video: Jež pije vodu na Slaviji: Prolaznici zastaju, on se ne pomiče

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA