Polarna svetlost na noćnom nebu Francuske i Velike Britanije

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Stanovnici Francuske i Velike Britanije mogli su u četvrtak veče da uživaju u čarobnim prizorima raznobojne polarne svetlosti.

Pojava "aurore borealis" na nebu Francuske i severne Evrope rezultat je nedavne solarne erupcije, odnosno eksplozija sunčevih čestica, koje remete magnetno polje Zemlje kada stignu na našu planetu, prenosi francuska televizija BFM.

U Alzasu, u Klermon-Feranu i lionskom regionu mnogi korisnici interneta podelili su na društvenim mrežama snimke i fotografije tog neobičnog fenomena, koji se mogao videti između 20.00 i 22.00 sati.

U prizoru polarne svetlosti na noćnom nebu nisu uživali samo Francuzi, već i žitelji Velike Britanije, koja se nalazi severnije i češće je izložena ovoj pojavi.

Međutim, upozorava BFM, geomagnetne oluje mogu biti praćene i neželjenim efektima, kao što je poremećaj visokofrekventnih komunikacija i funkcionisanja satelita ili preopterećenost električne mreže.

Operatori osetljivih infrastruktura obevešteni su na vreme kako bi primenili mere u cilju ograničenja takvih efekata, navodi francuska televizija.

U maju je planeta Zemlja bila izložena najsnažnijim geomagnetnim olujama u poslednjih 20 godina, a polarna svetlost je tada obasjala noćno nebo SAD, Evrope i Australije, podseća BFM.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Svetlucavi zeleni talasi "zaplesali" na noćnom nebu: Polarna svetlost očarala stanovnike Murmanksa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA