Ostaci najpoznatijeg "špijuna" na svetu biće predati muzeju u Norveškoj: Hvaldimir uginuo sa štapom u ustima

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Skelet beluga kita Hvaldimira, koji je pronađen mrtav kod obale Norveške, a prethodno je bio "osumnjičen" da je špijunirao u korist Rusije, biće prebačen u Prirodnjački muzej i Botaničku baštu Univerziteta u Agderu, saopštila je norveška Direkcija za ribarstvo.

"Zajedno sa Veterinarskim institutom, koji je izvršio obdukciju kita, odlučeno je da Prirodnjački muzej i Botanička bašta Univerziteta u Agderu mogu primiti ostatke", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Direkcije.

Dodaje se da se po pravilu, ostaci životinja uništavaju nakon obdukcije, međutim, prema rečima načelnika Direkcije i bivšeg ministra odbrane Norveške Franka Bake-Jensena, situacija sa Hvaldimirom je posebna, a kosti kita treba sačuvati za potomstvo.

U proleće 2019. godine, ribari na severu Norveške otkrili su beluga kita koji je nosio pojas sa kopčom na kojoj je bio logo jedne od peterburških kompanija.

S tim u vezi, u norveškim medijima počele su spekulacije da je kit beluga "pobegao iz ruskog zarobljeništva", a sama životinja nazvana je Hvaldimir, što je kombinacija norveške reči za kit i prvog imena ruskog predsednika Vladimira Putina.

Norveška agencija za ribarstvo je takođe pozvala građane da izbegavaju kontakt sa "ruskim kitom špijunom".

Mediji su pisali da je Hvaldimir pokazivao znake pripitomljavanja i da se osećao prijatno među ljudima. Beživotno telo kita pronađeno je 31. avgusta.

Policija je u ponedeljak saopštila da kit nije uginuo od ljudske ruke i da obdukcijom nisu pronađeni tragovi vatrenog oružja, već da je pravi uzrok smrti štap zaboden u usta.

Norveška policija je otvorila istragu nakon što su dve grupe za prava životinja podnele žalbu navodeći da je životinja ubijena, ali policija nije našla dokaze da je ljudska aktivnost dovela do Hvaldimirove smrti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Mlade ajkule kružile oko lešine kita, a onda je iz dubina izronilo "čudovište": Neverovatan snimak

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA