U Amsterdamu pokrenuta "operacija saksija": Građani se podelili u tabore, evo šta je razlog njihovg spora

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vlasti u holandskoj prestonici Amsterdamu pokrenule su "operaciju saksija", jer kako su istakli, prekomerno postavljanje saksija u zgradama ugrožava pristup objektima.

Stanovnici su sa zaprepašćenjem reagovali na planove vlasti u Amsterdamu da ukinu ono što smatraju neuredno postavljenim saksijama, preneo je Gardijan.

U pristupu koji su lokalni mediji nazvali "operacija saksija", centralni kvart holandske prestonice ograničava stanovnike da postave dve saksije prečnika 50 centimetara, napravljene od "održivog" materijala i postavljene uz prednji zid zgrade.

Čitavi "vrtovi" saksija na parking mestima i ispod drveća biće uklonjeni, navodi se u memorandumu gradskih vlasti.

Na sastanku gradskog saveta održanog u utorak, predsednica Izvršnog odbora centralnog dela Amsterdama Ameli Strens, rekla je da su zapuštene saksije neprivlačne, loše za biodiverzitet i da čine objekte manje pristupačnim za one koji koriste pomagala za kretanje i kolica.

Pojedini žitelji Amsterdama su zadovoljni što grad reaguje na zabrinutost ljudi zbog pretrpanih trotoara, dok drugi ističu da napušteni ili parkirani bicikli i terase barova zauzimaju veliki deo javnih prostora, kao i otpad, navodeći i da veliki broj turista posećuje grad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Džinovska zmija u Novom Sadu: Izvirila iz sadnica, pa prestrašila ženu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA