Nekada je bila najbogatija država na svetu, a onda je propala: Ovo ostrvo poseti samo 200 turista godišnje

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bila najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta. Međutim, fosfat je presušio 1980-ih.

Nauru, ostrvska država u zapadnom delu Tihog okeana, obuhvata 21,2 km². Ostrvo ima obalu dugu 30 kilometara, a zbog intenzivnog rudarenja više od 80 odsto njene površine je uništeno. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Nauru je imao 10.084 stanovnika koji su primarno živeli na priobalnoj niziji na zapadnoj i južnoj strani ostrva. Službeni jezici su nauruanski i engleski, a nema glavnog grada.

Što se tiče privrede, prema podacima Hrvatske enciklopedije, ona se početkom 2000-ih uglavnom zasniva na izdavanju dozvola za ribarenje stranim brodovima i eksploataciji fosfata, te je ostala zavisna od međunarodne pomoći. Nauru ima pet kilometara industrijske železničke pruge i 41 kilometar puteva.

Nauru je postala teritorija UN 1947. godine, pod upravom Velike Britanije, Australije i Novog Zelanda. Autonomiju je stekla 1966., a nezavisnost 1968. godine. Krajem 1990-ih, teška ekonomska kriza izazvala je političku nestabilnost u državi.

Portal Enjoy Travel istakao je kako se ostrvo nekada nazivalo "Prijatno ostrvo", a sada je jedna od najmanje posećenih država na svetu. Enjoy Travel je pisao kako ga godišnje poseti oko 200 turista. Ostrvo se nalazi 3.000 kilometara od severoistočne obale Australije i udaljeno je 4,5 sata leta od Brizbejna, prenosi "Večernji.hr".

Eksploatacija fosfata ostavila je unutrašnjost ostrva gotovo potpuno neplodnom. U vreme sticanja nezavisnosti 1968. godine, Nauru je bila najbogatija zemlja na svetu po glavi stanovnika zbog svojih ogromnih nalazišta. Međutim, fosfat je presušio 1980-ih i privreda je propala. Rudarstvo fosfata nastavljeno je 2005. godine kada su zvaničnici pronašli sekundarno ležište, ali to je trajalo još samo deset godina.

Postojale su rasprave o preseljenju cele populacije Naurua na ostrvo u blizini Kvinslenda u Australiji. Stručnjaci su verovali da će Nauru postati nenastanjiv do sredine 1990-ih. Ugrožen uticajem klimatskih promena i opustošen iskopavanjem fosfata, naučnici su verovali da je pejzaž toliko oštećen da bi ulaganje u obnovu bilo preskupo. Nauruanci su se protivili ideji i odlučili da ostanu.

(Telegraf.rs)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ma

    3. septembar 2024 | 07:30

    I kad pročitah samo naslov sa 99,99% sam znao da su Englezi uzročnici krize. Samo ne razumem smisao da teritorija kao jedno selo u Mačvi bude država osim ako to nije glas u UN za anglosaksonce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA