Dečak koji je razbio ćup star 3500 godina ponovo u muzeju u Izraelu: "Sve mu je oprošteno"

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nedavno smo pisali o incidentu u muzeju “Heht”, u izraelskom gradu Haifa, gde je četvorogodišnji dečak slučajno razbio ćup star 3500 godina.

Ustanova kulture ima jedinstvenu praksu da artefakte ne čuva iza zaštitnog stakla, a mališan je želeo da sazna šta se nalazi unutra. Nije očekivao da će pasti i razbiti se.

“Molim te, samo da nije moje dete”, pomislio je otac Aleks kada je shvatio šta se dogodilo.

Nažalost, njegov sin Ariel se našao u centru incidenta, prenosi Metro.

“Moja supruga je brzo reagovala i izvela ga napolje. Smirila ga je i objasnila da nije u redu to što je uradio”, kazao je.

Javili su se obezbeđenju, objasnili šta se dogodilo i rekli da će platiti štetu, verujući da je reč o replici. Ipak, radilo se o artefaktu starijem od Isusa.

Roditelji su bili prestravljeni, a nadležni su pregledali snimke sa nadzornih kamera. Tako su utvrdili da je reč o nesrećnom slučaju.

“Ovakvi incidenti su retki. Nemojte brinuti, jer smo svesni svih okolnosti”, kazali su nadležni.

Dakle, muzej neće tražiti odgovornost roditelja, već je započeo restauraciju ćupa, kako bi ga vratili u prvobitno stanje.

“To je fascinantan proces, koji ćemo zabeležiti kamerom. Pozivamo roditelje i njihovog sina da nas ponovo posete”, saopšteno je.

To se i dogodilo. Ariel je ponovo došao u “Heht” i video slomljeni artefakt koji će biti restauriran pomoću 3D tehnologije.

Veruje se da je ćup, napravljen od gline između 2200-1500 godina p.n.e, najverovatnije služio za čuvanje maslinovog ulja i vina.

I pored incidenta, “Heht” neće menjati praksu, odnosno postaviti zaštitna stakla.

“Kad god je to moguće, predmeti će biti izloženi bez prepreka” rečeno je.

(Telegraf.rs)

Video: Ovaj pas zna da se rashladi bolje od Japanca: Leteći westie

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA