Ovo je najveća i najopasnija žaba koja je ikada živela na Zemlji: Hranila se dinosaurusima

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Grupa istraživača je početkom 2008. godine pronašla fosilne ostatke žabe na severozapadu Madagaskara, koja je živela pre 66-70 miliona godina.

Bila je to najveća, najagresivnija žaba koja je ikada skakutala po Zemljinoj kugli. Mogla se da naraste do 40 centimetara u dužinu, ali to nije jedina specifičnost. Imala je neverovatno snažan ugriz, sličan vuku ili mladom tigru(!), pa je lovila i veći plen od sebe.

Beelzebufo je prigodno nazvana “đavolja žaba”, a bila je prava grabljivica. Imala je snažnu građu, široka usta i smrtonosne čeljusti.

Naučnici veruju da se hranila gušterima, sisarima, manjim žabama, pa čak i mladuncima dinosaurusa, prenosi The Sun.

“Sa ovako snažnim ugrizom, ‘đavolja žaba’ je mogla da savlada male i mlade dinosauruse, koji su delili isto okruženje. Upravo su moćne čeljusti igrale ključnu ulogu u hvatanju plena”, kazao je Mark Džouns, istraživač Univerziteta u Adelajdu.

Veruje se da je Beelzebufo povezana s izumrlom vrstom Baurubatrachus iz Brazila (period krede), a samim tim i sa modernom južnoameričkom porodicom žaba Ceratophryidae.

Njen ugriz je bio izuzetan, definitivno nešto što ne biste želeli da osetite”, kazao je profesor Kristofer Lapin sa Državnog politehničkog univerziteta Kalifornije.

Najveća današnja vrsta je džinovska žaba iz Afrike (Conraua goliath), dugačka 30 centimetara i teška preko tri kilograma.

(Telegraf.rs)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA