Šta je prethodilo legendarnim pločama? U 19. veku muziku su snimali na vosku, ova mašina bila je čudo

 
M. B.
M. B.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Bez ikakve elektronike, samo zahvaljujući igli, vosku i vibraciji, svako ko bi se našao pred ovom Edisonovom skalamerijom mogao je da snimi muziku i glas

Ideja da se zvučni zapis sačuva dugo je intrigirala čovečanstvo.

Ploče - to je definitivno izum koji je promenio čovečanstvo. Jednostavni, analogni zvuk i gramofonska igla otvorili su širom vrata muzičkoj industriji i opčinili mase.

Dok danas slušamo muziku sa "klauda" zaboravili smo kako smo nekada skidali "mp3" fajlove, skupljali CD-ove, a pravi zaljubljenici u muziku i dalje čuvaju svoje ploče.

Međutim, još pre pojave gramofonskih ploča, u 19. veku, postojao je jednostavan način da se zvuk sačuva!

Bez ikakve elektronike, samo zahvaljujući igli, vosku i vibraciji, svako ko bi se našao pred ovom Edisonovom skalamerijom mogao je da snimi muziku i glas i da je, potom, reprodukuje.

Iz današnje perspektive ovo deluje zaista naivno, ali zamislite oduševljenje nekoga ko je po prvi put preko ovog čuda mogao da čuje svoj snimljeni glas!

Reprodukcija nije kvalitetna kao što je to slučaj sa vinilom, ali daje zanimljivi zvuk koji izgleda kao da je namerno obrađen nekim efektom.

(Telegraf.rs)

Video: Baka di džej: Danju kuva hranu, noću vrti ploče

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA