U Italiji obeležen Feragosto, praznik opuštanja i odmora

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

U Italiji obeležen Feragosto, praznik opuštanja i odmora

U Italiji se danas obeležava javni praznik Feragosto, koji simbolizuje odmor od posla, putovanja i vreme provedeno sa prijateljima, a u italijanskim hostelima tokom produženog vikenda očekuje se 15 miliona tursta.

Feragosto, koji se slavi svakog 15. avgusta, predstavlja jedan od najznačajnijih i ukorenjenih praznika u italijanskoj kulturi.

Nastao je za vreme vladavine prvog rimskog cara Oktavijana Avgusta, koji je prvi dan avgusta odvojio za period odmora i proslava (lat. Feriae Augusti - avgustovski odmor).

Ovaj praznik je zadržao svoju važnost tokom vekova, evoluirajući od paganske do hrišćanske proslave, nakon što je Katolička crkva pomerila slavlje na 15. avgust kako bi se poklopio sa Velikom Gospojinom, pišu italijanski mediji.

Feragosto je sinonim za opuštanje, most između letnjeg odmora i povratka rutini, a od 15 miliona turista u italijanskim hotelima, 56 odsto su domaći posetioci, pokazuju podaci sindikalne ugostiteljske grupe Asoturismo.

Druga ugostiteljska grupa, CNA, saopštila je da će promet od dugog vikenda iznositi skoro četiri milijarde evra uprkos visokoj temperarturi usled dugog talasa vrućine u Italiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Uhvatili smo je na skrivenoj plaži: Vreli paparaco Milice Pavlović u bikiniju!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Deki

    16. avgust 2024 | 03:13

    Crnogorci ovaj datum obelezavaju cele godine,svaki dan im je avgust 15.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA