Kako razviti zdrave navike nakon rehabilitacije

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Rehabilitacija nije samo kraj jednog izazovnog putovanja, već početak novog, zdravijeg poglavlja

Kada izađete iz rehabilitacije, poseta klinici za bolesti zavisnosti je ključna kako biste stekli prave navike za održavanje novootkrivene trezvenosti.

U ovom vodiču ćemo istražiti kako da razvijete i negujete zdrave navike kako biste nastavili da napredujete na važnim temeljima postavljenim tokom rehabilitacije.

Usvajanje dnevne rutine

Rutina je osnova stabilnog života! Nakon vrtloga zavisnosti, dnevna rutina može ponuditi osećaj predvidljivosti i normalnosti.

Budite se u isto vreme svakog dana, čak i vikendom.

Uključite se u jutarnje aktivnosti koje podmlađuju vaš um i telo – meditacija, istezanje ili brza šetnja. Kada su vaši dani predvidljivi, lakše je zaobići iskušenja i ostati fokusiran na produktivne zadatke.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana jača telo i oštri um, poboljšavajući vašu sposobnost donošenja ispravnih odluka.

Mediteranska ishrana

Mediteranska ishrana je poznata po akcentu na celovitu hranu sa ciljem da poboljša zdravlje srca. Ova ishrana uključuje mnogo voća, povrća, celih žitarica, orašastih plodova, semena i maslinovog ulja. Takođe uključuje umerenu konzumaciju ribe i živine uz ograničeno crveno meso.

Biljna ishrana

Biljna ishrana fokusira se na biljne namirnice, uključujući povrće, voće, orašaste plodove, semena, ulja, cele žitarice, mahunarke i pasulj. Iako ne mora nužno da znači prelazak na vegetarijansku ili vegansku ishranu, ona podstiče smanjenje unosa životinjskih proizvoda.

Niskougljenična ishrana

Niskougljenična ishrana je korisna za one koji žele da kontrolišu težinu i nivo šećera u krvi. Ova ishrana smanjuje unos ugljenih hidrata iz slatkih namirnica, testenina i hleba, i stavlja naglasak na proteine, masti i povrće.

Niskougljenične dijete mogu poboljšati metaboličko zdravlje i pomoći u kontroli žudnje, olakšavajući održavanje trezvenosti.

Uravnotežena ishrana

Uravnotežena ishrana fokusira se na raznovrsnost i umerenost. Uključuje različite grupe namirnica: voće, povrće, žitarice, proteinske namirnice i mlečne proizvode ili njihove alternative.

Konzumiranje širokog spektra hranljivih materija pomaže oporavku vašeg tela i unapređenju celokupnog zdravlja. Ovaj pristup je fleksibilan i održiv i lako se uklapa u većinu stilova života.

Mediteranska ishrana, zdrav obrok jelo , zdrava ishrana, losos, morski plodovi, avokado, voće, povrće, masline Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost i vežbanje

Vežbanje ne služi samo postizanju forme; to je moćan alat za održavanje mentalnog zdravlja.

Uključite se u redovne fizičke aktivnosti koje volite – trčanje, plivanje, jogu ili čak ples.

Endorfini oslobođeni tokom vežbanja mogu poboljšati ukupno raspoloženje i smanjiti stres i žudnju. Zapamtite, cilj je doslednost, a ne savršenstvo.

Vrste vežbi koje treba razmotriti

Pronalaženje odgovarajuće rutine vežbanja može napraviti razliku u vašem post-rehabilitacionom putovanju.

Evo nekoliko vežbi koje treba razmotriti:

  • Vežbe niskog napora: Savršene za one koji se uvode u rutinu fitnesa, aktivnosti niskog napora poput hodanja, plivanja ili vožnje bicikla su blage za zglobove, a efikasne u izgradnji izdržljivosti i snage.
  • Funkcionalni fitnes: Ovaj tip vežbanja se fokusira na pokrete koji oponašaju svakodnevne aktivnosti, pomažući u poboljšanju ravnoteže, koordinacije i fleksibilnosti.
  • Vežbe visokog napora: Za one koji su spremni da unaprede svoju fitnes igru, aktivnosti visokog napora kao što su trčanje, aerobik ili HIIT (visokointenzivni intervalni trening) mogu pružiti izazovan i nagrađujući trening.
  • Vežbe uma i tela: Joga i pilates poboljšavaju fizičku snagu i promovišu mentalno blagostanje kroz svesnost i kontrolisano disanje.

Izgradite mrežu podrške

Pored odlaska u kliniku za bolesti zavisnosti, čvrsta mreža podrške može biti vaš bedem tokom turbulentnih vremena nakon rehabilitacije.

Posetite sastanke grupe za podršku kako biste slušali iskustva drugih i crpeli snagu iz njihovih iskustava. Kao što Dr Vorobjev često ističe, zajednica je kamen temeljac trajne rehabilitacije.

Svesnost i upravljanje stresom

Život je nepredvidiv, a stres je neizbežan. Međutim, način na koji upravljate stresom može napraviti razliku. Uključite vežbe svesnosti kao što su meditacija, duboko disanje i vođenje dnevnika u svoju dnevnu rutinu.

Izbegavajte okidače i situacije visokog rizika

Okidači – podmukle stvari koje vas mogu skrenuti sa puta rehabilitacije.

Identifikujte svoje okidače, bilo da su to određeni ljudi, mesta ili emocije, i razvijte strategije za njihovo izbegavanje ili suočavanje sa njima.

Držite se podalje od situacija visokog rizika koje vas mogu navesti da se vratite starim navikama.

Postavite ciljeve i razvijte nova interesovanja

Postavljanje ciljeva vam daje smernice za ono što želite da budete i pravac za vašu novootkrivenu energiju.

Počnite sa malim, ostvarivim ciljevima i postepeno ciljajte više. Istražite nove hobije i interesovanja – kao što su slikanje, planinarenje, kuvanje ili volontiranje.

Zatražite stalnu profesionalnu podršku

Oporavak je dug put i traženje stalne profesionalne podrške može biti izuzetno korisno. Redovni sastanci sa terapeutom ili savetnikom mogu kreirati strategiju za suočavanje sa izazovima i jačanje pozitivnog ponašanja.

Klinika za bolesti zavisnosti dr Vorobjeva nudi kontinuiranu podršku prilagođenu vašim potrebama, čineći da se nikada ne osećate sami na ovom putu.

Put ka novim vama

Razvijanje zdravih navika nakon rehabilitacije je dinamičan, stalan proces. Zapamtite, čak i mali korak napred je bitan. Sa odlučnošću i pravim navikama, možete izgraditi ispunjen život bez korišćenja supstanci.

Kako napreduje vaša rehabilitacija? Podelite svoje priče sa našom zajednicom u komentarima ispod.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA