Ispraćaj dva velikana u istom danu na Novom groblju u Beogradu

 
A. V.
A. V.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Iz istorije JKP "Pogrebne usluge" Beograd

Štampa je 22. jula 1985. godine objavila vest o smrti dva velikana u istom danu. Tog 21. jula 1985. godine preminuo je književnik Aleksandar Vučo jedan od osnivača i vodećih predstavnika nadrealizma kod nas i čuveni glumac, zaštitni znak Ateljea 212 i čuvene predstave "Radovan Treći" Zoran Radmilović i to samo deset dana nakon što mu je u bolničkoj sobi dodeljena Sedmojulska nagrada. Oba velikana su svojim životom i delom uneli novine jedan na srpsku književnu, a drugi na srpsku pozorišnu scenu.

Aleksandar Vučo je rođen u Beogradu 1897. godine. Objavio je više knjiga pesama, romane "Koren vida", "Gluho doba" (u saradnji sa Dušanom Matićem), "Raspust", "Mrtve javke", "Poziv na maštanje" i druge, kao i trilogiju "Omame". Pisao je i poeziju za decu, a napisao je i nekoliko filmskih scenarija.

Zoran Radmilović je rođen u Zaječaru 1933. godine. Bio je jedan od najomiljenijih glumaca svoje generacije, koji je izuzetnim talentom razvio širok dijapazon uloga od komičara, posebno u ulogama "Kralja Ibija" i "Radovana Trećeg" zahvaljujući kojima je postao poseban fenomen beogradske pozorišne scene, do dramskih uloga u Čehovljevom Galebu ili uloge Laze Kostića u drami Santa Marija dela Salute. Sa jednakim uspehom igrao je i na filmu i televiziji.

Ispraćaj dva velikana zakazan je za isti dan 23. jul 1985. godine. U prisustvu brojnih javnih i kulturnih radnika, među kojima je bilo oko stotinak najviđenijih književnika naše savremene literature. Za književnika Aleksandra Vuča je rečeno da je "prerano završio svoju mladost, prošavši kroz strahote Prvog svetskog rata, a potom se, svojim stvaralačkim i duhovnim delom, svojim idejama i humanizmom uključio u grupu naših građana sveta... bio je jedan od osnivača nadrealističkog pokreta kod nas, ali je brzo prevazišao teorijske okvire svog pokreta i postao borac za nove socijalne odnose i uređenje. Govornici su podsetili na njegovu otvorenost prema svetu, na čoveka koji je "Beograd i Srbiju osećao je kao samog sebe."

Nekoliko časova kasnije iz iste kapele započeo je ispraćaj našeg velikog glumca Zorana Radmilovića. Nizali su se govori:..." Generacije su ga sledile a generacije će ga i slediti. Suze takvima nisu potrebne... Došao je u Beograd da studira prava, upisao je engleski jezik a otisnuo se u glumce da bi iz glumišta otišao u legendu." Na kraju se skupu obratio Ljubomir Draškić, upravnik Ateljea 212, rečima: "Izgubio sam generala vojske. Otišao je izvanrednim izvođač glumačkih radova i dugo će vremena biti potrebno da se ta praznina ispuni a to je, čini mi se i nemoguće. Sala je puna, iako nije sezona, jer Zoran je tu i zato ispratimo ga onako kako je on navikao da ga pratimo. Aplauzom." Aplauz više hiljada ljudi, odzvanjao je Novim grobljem dok je Zoran odlazio, što je kako je reporter zaključio bio "Siguran znak da on ostaje."

U dotadašnjoj istoriji JKP "Pogrebne usluge" ovo je bio jedan od neuobičajenih događaja da su organizovani ispraćaji dva velikana i istom danu. Ispraćajima ne samo da je prisustvovao veliki broj ljudi poštovalaca njihovog stvaralaštva, već i kulturnih i javnih radnika. Ispraćaj za oba ova velikana organizovan je u sali za ispraćaj na kremaciju, sa samo par časova razlike, ali uz profesionalnu organizaciju oba ispraćaja protekla su i savršenom redu. Urne su naknadno položene u Aleju zaslužnih građana.

Beograd ove godine obeležava osamdeset pet godina od formiranja JKP "Pogrebne usluge" kao svog gradskog komunalnog preduzeća. Osnovni principi usvojeni prilikom osnivanja gradskog Pogrebnog zavoda da je javni interes građana na prvom mestu i danas ostao moto JKP "Pogrebne usluge" Beograd. Samo neke od pogodnosti koje nudi JKP "Pogrebne usluge" su:

  • ukoliko je preminula osoba bila penzioner, JKP "Pogrebne usluge" Beograd odmah umanjuje troškove sahrane za iznos koji priznaje Fond PIO Repulbike Srbije:
  • 10% popusta na pogrebnu opremu (sanduk, obeležje, krst ili piramida, slova za krst ili piramidu, pokrov ili garnitura, transportne vreće, urne, parte) prilikom plaćanja troškova sahrane i popust od 5 % na izradu novih spomenika nakon prve sahrane (u roku od 6 meseci od dana sahrane), ukoliko je preminulo lice bilo korisnik Beogradske senior kartice;
  • zatim odloženo plaćanje računa za izradu spomenika na 6 rata, čekovima građana i korisnicima kartice Banka Poštanska štedionica;
  • kao i 5% popusta na kamen za plaćanje ukupnog iznosa računa za izradu spomenika u celosti.

JKP "Pogrebne usluge" Beograd i danas može da ponudi širok spektar opreme od najpovoljnije do najluksuznije, baš kako je sve i počelo pre osamdeset pet godina.

(Telegraf.rs/PR)

Video: Kad ti u venama teče krv heroja: Dečak bez razmišljanja spasao baku od napada razjarenog bika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA