"Jeo sam kornjače i pio krv galebova": Neverovatno kako je ovaj čovek izdržao 438 dana izgubljen na moru

 
S. K.
S. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Da bi sebe zaštitio od depresije izmislio je alternativnu realnost, u kojoj je, kako je kasnije tvrdio, uživao

Jednog dana, u novembru 2012. godine, ribar Hose Salvador Alvarenga doneo je odluku da ignoriše loše vreme i isplovi u svom brodu. Tražio je dobar ulov i finansijsku nadoknadu, pa se nije obazirao na prognozu. Krenuo je iz sela Kosta Azul, nadomak meksičkog grada Pihihijapan.

U avanturi ga je pratio 22-godišnji Ezekiel Kordoba, ali je nakon nekoliko sati Pacifik pokazao svoju surovu stranu. Brod je završio usred ničega, pošto su ga talasi besomučno “bacali” nedelju dana. Motor više nije radio, izgubili su dobar deo opreme, a manjkalo im je hrane i vode.

Nedelje su prolazile, a dvojica ribara su preživljavala konzumirajući živu ribu (tokom oluje su ulovili skoro pola tone), kornjače, meduze, dok su pili krv galebova koje bi hvatali golim rukama, svoj urin ili kišnicu, prenosi CNN.

U tom periodu, meksičke vlasti su organizovale potragu za dvojicom muškaraca, ali spasioci nisu pronašli bilo kakav trag. Verovalo se da su nastradali.

Nakon pet meseci, Alvarenga je ostao sam. Kordoba je prvo postao depresivan, odbijao je da jede, plakao sati, a na kraju preminuo. Pre smrti, zamolio je kolegu da ne pojede njegovo telo - i dobio obećanje da neće.

Telo je šest dana stajalo na brodu, dugačkom sedam metara, a Alvarenga je uhvatio sebe kako priča sa njim, pa se odlučio da ga spusti u more, organizujući svojevrsnu sahranu. U samoći, koja je usledila, zabavljao se zamišljajući da igra fudbal, a kao loptu je koristio ribu.

preziveo 438 dana na moru ELIZABETH RUIZ / AFP / Profimedia

Da bi sebe zaštitio od depresije izmislio je alternativnu realnost, u kojoj je, kako je kasnije tvrdio, uživao. Takođe, zamišljao je kako ponovo vidi svoju ćerku.

S vremena na vreme, uočio bi neki brod. Jednom prilikom je mahao posadi tankera, a oni su ga otpozdravili i produžili dalje. Verovatno su mislili da je isplovio na otvoreno more iz zabave.

Nakon 14 meseci provedenih na moru, Alvarenga se konačno našao blizu obale Maršalskih ostrva, skoro 9.000 kilometara dalje od početne destinacije, prenosi LadBible.

Iskočio je iz broda, doplivao do kopna i pronašao kuću u vlasništvu bračnog para. Spasen je 30. januara 2014. godine, a kamera se snimila izmučenog čoveka s dugom bradom i čupavom kosom. Lekari su konstatovali da su vitralni znaci dobri, osim niskog krvnog pritiska, dehidracije i otečenih gležnjeva.

U bolnici je ostao 11 dana, nakon čega je pušten kući. Rečeno je da je razvio strah od vode, imao je problem sa spavanjem i anemiju. Godinu kasnije, pristao je da govori pred kamerom i ispričao jezivo iskustvo dugo 438 dana, koliko je bio izgubljen na moru.

Seriju intervjua uradio je novinar Džonatan Frenklin koji je kasnije objavio knjigu “438 Days: An Extraordinary True Story of Survival at Sea”. Nešto kasnije, porodica Ezekiela Kordobe tužila je Alvarengu za milion dolara, tvrdeći da je pojeo telo njihovog rođaka da bi preživeo. Njegov branilac je negirao ovu optužbu.

(Telegraf.rs)

Video: Kolumbijci potopili podmorncu da policija ne pronađe šta su švercovali

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA