Ušao u naizgled običnu napuštenu zgradu, pa ostao bez daha: Kakve tajne čuva ovaj dvorac i krevet je netaknut

 
J. V.
J. V.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Napuštene fabrike, napuštene vile i instituti zatrpani zaboravom

Italijanski "urbani istraživači", sa kamerama su upadali u najintrigantnija zdanja, ali potpuno zaboravljena i prepuštena zubu vremena. Jedan od snimaka pokazuje momka koji se penje do prozora na spratu, a u unutrašnjosti naizgled obične zabarakadirane zgrade zatiče neverovatan prizor, kao iz bajke. U pitanju je stara, velelepna vila, koja je delom obrušena, ali su neke odaje ipak odolele vremenu i ostale "zaleđene" u vremenu "peskirane" sitnom prašinom i paučinom.

"Urbex" je savremeni fenomen, ali je iznenađujuće da su njegovi koreni drevni. Dovoljno je reći da prvi "podvig” urbanog istraživanja datira iz 18. veka, sa legendarnom Filibertom Aspartom koji je 1793. godine ušao u pariske katakombe: nakon što se izgubio u zamršenim podzemnim tunelima, čovek je umro i pronađen je tek 11 godina kasnije. Sablasna anegdota koja nas navodi da se pozabavimo temom koja je oduvek bila povezana sa urbanim istraživanjem: opasnost i zakonitost fenomena", navodi Ig Italia.

"Jasno značenje za trend koji sve više jača, kako u Italiji, tako i u inostranstvu. Ovo je nesumnjivo niša fenomen, posebno zato što su napuštena mesta često nevidljiva i zaboravljena od većine. Napuštene fabrike, napuštene vile i instituti zatrpani zaboravom postaju arhitektonske realnosti nesumnjivog šarma, mesta u kojima vreme kao da se iskristalisalo: ponovno otkrivanje ovih mesta postaje urbana speleologija, sposobna da iznese na videlo onu zapuštenost, propadanje i vreme koje su uspeli da sakriju. decenijama".

(Telegraf.rs)

Video: Velike ličnosti srpske istorije odsedale su u Vili Emilia: Kako danas izgleda najpoznatija vila

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA