Vreme čitanja: oko 2 min.

Spasavaj se ko može: Ostaci kineske rakete iznenada pali na selo neposredno posle lansiranja

A. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Čuli smo snažnu eksploziju nakon čega su ostaci rakete počeli da padaju. Osetio se oštar miris", rekao je jedan od svedoka

  • 0
Kinezi beže od rakete, Kina raketa Foto: Weibo

Žitelji jednog sela na jugozapadu Kine bukvalno su spasavali žive glave bežeći od ostataka rakete koji su padlai na njih neposredno nakon lansiranja! Video-snimak seljana kako u panici beže objavljen je na društvenim mrežama i privukao je veliku pažnju javnosti.

Kako je preneo CNN, incident se dogodio prošle subote, a raketa koja je padala sa nebe ostavila je vleiki žuti trak za sobom. Dramatični snimci potiču posle nesreće sa lansiranja satelita Sičang u provinciji Sičuan.

Lansiranje je izvršeno u skladu sa namerama kineskog lidera Si Đinpinga da Kina postane dominantna sila u svemiru, nakon čega su učestale misije lansiranja kako bi zvanični Peking držao korak sa zapadnim zemljama, pre svega sa Sjedinjenim Državama.

Na snimcima se vidi kako raketa cilindričnog oblika pada na brdo u neposrednoj blizini sela. Objavljeno je više snimaka iz nekoliko različitih uglova i oni na kojima seljani panično beže su uznemirujući.

U pitanju je selo Siankiao u provinciji Guejdžou. Zanimlivo je da su centralne vlasti u Pekingu izgleda počele akciju uklanjanja video snimaka sa društvenih mreža.

"Čuli smo snažnu eksploziju nakon čega su ostaci rakete počeli da padaju. Osetio se oštar miris", rekao je jedan od svedoka.

Vlasti su ubrzo pokrenule operaciju pretrage terena i uklanjanja ostataka. Zanimljivo je i to da je od seljana traženo da napuste svoje domove sat vremena pre lansiranja, a potom im je rečeno da se drže podalje od ostataka rakete usled njihove teoksičnosti. Takođe, bilo je zabranjeno fotografisanje i širenje video snimaka.

Markus Šiler, ekspert za rakete i viši istraživač sa Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, rekao je da izgleda da se radi o raketi za gorivo iz prve faze lansiranja.

Kina ima četiri poligona za lansiranje, a tri potiču iz ere Hladnog rata. Oni su namerno građeni podalje od obale suprotno sličnim poligonima u SAD i Evropi.

Ovo nije prvi put da ostaci kineskih raketa padaju na naseljeno područje. U decembru 2023. to se dogodilo u jednom selu u provinciji Hunan kada su oštećene dve kuće. Jedan dečak je 2002. povređen kada su pali fragmenti satelita na provinciju Šensi.

"Verovatno ćemo i u narednom periodu biti svedoci sličnih stvari", rekao je Šiler.

(Telegraf.rs)

Video: Indija lansirala letelicu Čandrajan-3 na Mesec

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA