Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrivena nova vrsta zmije: Ko se plašio ovih gmizavaca, sad će strahovati još više

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta poskoka je dobila ime u čast poznatog herpetologa Roberta Dženkinsa

  • 1
Zmija otrovna otrovnica Foto: Profimedia/Andrea & Antonella Ferrari/Avalon

Istraživači u Kini otkrili su novu vrstu planinske zmije koja je, kako se navodi, "veoma agresivna", piše Newsweek

Naučno nazvana "ovophis jenkinsi", otkrivena je u provinciji Junan, u udaljenoj oblasti okruga Jingjiang. Nova vrsta poskoka je dobila ime u čast poznatog herpetologa Roberta Dženkinsa.

"Ovophis jenkinsi" se ističe svojom karakterističnom obojenošću, koja se kreće od tamno braonkasto-sive do tamno narandžasto-braon boje, ukrašena trapezoidnim mrljama duž leđa. Ove fizičke karakteristike ne samo da je razlikuju od drugih zmija, već i naglašavaju koliko je vrsta raznovrsna.

Proces otkrivanja uključivao je opsežan rad na terenu i korišćenje napredne tehnologije. Istraživači su koristili fotografije visoke rezolucije i optimizovani model veštačke inteligencije da bi precizno mapirali stanište i zdravlje drveća širom regiona, što je indirektno dovelo do identifikacije novih vrsta zmija. Ovaj metod je omogućio istraživačima da pokriju ogromno područje sa neviđenom preciznošću, poboljšavajući njihovo razumevanje ekosistema i njegovih stanovnika.

Jedan od najintrigantnijih aspekata "ovophis jenkinsi" je njeno ponašanje. Za razliku od mnogih zmija koje vole da beže kada im prete, ova zmija pokazuje agresivnu odbrambenu taktiku.

"Obično se sporo kreće, ali pokazuje veliku agresiju kada su uznemirene", napisali su istraživači. "Kada su ugrožene, ove zmije naduvaju svoja tela da bi izgledale veće i brzo napadaju".

Ovo ponašanje, zajedno sa otrovnim ugrizom, ukazuje na evolucionu adaptaciju zmije za preživljavanje na planinskim terenima Junana.

U svom zaključku, naučnici su rekli da je otkriće "ovophis jenkinsi" svedočanstvo o bogatom biodiverzitetu Junana. Takođe naglašavaju potrebu za kontinuiranim istraživanjima i naporima za očuvanje kako bi se zaštitile jedinstvene vrste u ovoj oblasti.

Ovo otkriće ne samo da dodaje novog člana porodici zmija, već i pomaže naučnicima da shvate više njihovih složenih ekosistema i staništa.

(Telegraf.rs)

Video: Invazija poskoka used zime na Zlatiboru: I iskusni planinari ostali u čudu od toliko zmija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Crni

    21. jun 2024 | 07:51

    Mnogi u poslednje vreme, savetuju razbacivanje naftalina, protiv zmija. Naftalina je neuro otrov i opasan je po ljude i životinje. Zato se više ne upotrebljava u savremenom svetu. Najbolje je zapaliti krpe i ugasiti ih. Njihov miris je bauk za zmije. Jer receptori zmija to registruju kao požar. Što se kaže:- beži ko zmija od vatre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA