Vreme čitanja: oko 1 min.

Podigli glas! Bend Masiv Atek otkazao planirani nastup u Gruziji zbog zakona o stranim agentima

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U ovom trenutku, nastup u državnoj koncertnoj dvorani mogao bi da se smatra podrškom nasilnom gušenju mirnih protesta, navode muzičari

  • 0
Exit 2014 - Atmosfera tokom Egzita, publika pred koncert Foto: Milena Đorđević

Britanska muzička grupa Masiv Atek (Massive Attack) saopštila je danas da otkazuje planirani, julski koncert u Gruziji kao izraz protesta protiv postupaka gruzijskih vlasti usmerenih na aktiviste koji su se protivili donošenju zakona o stranim agentima.

Ova poznata grupa je trebalo da nastupi 28. jula u koncertnoj dvorani Black Sea Arena u Šekvetiliju kod Batumija, koju je je 2017. godine izgradila fondacija osnivača vladajuće partije Gruzijski san Bidžina Ivanišvilija, prenosi RIA Novosti.

"Odlučili smo da otkažemo naš nastup u Gruziji 28. jula u znak protesta zbog napada gruzijske vlade na osnovna ljudska prava. U ovom trenutku, nastup u državnoj koncertnoj dvorani mogao bi da se smatra podrškom nasilnom gušenju mirnih protesta", navodi se u saopštenju benda objavljenom na društvenim mrežama.

Navodi se i da su premlaćivanja, hapšenja, pretnje i nasilje nad mirnim demonstrantima, aktivistima i protivnicima zakona koji diskredituju civilno društvo, suprotni principima te muzičke grupe.

U aprilu i maju u Tbilisiju održavani su masovni protesti protiv zakona o stranim agentima koje su nekoliko puta rasturali specijalci uz brojna hapšenja.

Uprkos masovnom nezadovoljstvu Gruzijaca, parlament te zemlje usvojio je sporni zakon i on je već stupio na snagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Gipsy Kings svirali "Đurđevdan" u Beogradu, pevač se ogrnuo srpskom zastavom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA