Ova supa je savršena za svaku dijetu: Puna proteina i vitamina, jedu je svaki dan u "plavim zonama"
Odavno je poznato da na svetu imamo nekoliko tzv. plavih zona, mesta u kojim ljudi lagano dožive 100 godina.
U Grčkoj su to ostrva Ikarija i Nikoja, u Italiji je to Sardinija, Loma Linda u Kaliforniji, jedna je i u Kostariki, jedna u Japanu.
Dugo su proučavane navike ljudi koji tamo žive, i došlo se do toga da je ishrana jedna od važnijih stavki, a tu je posebno mesto zauzela minsetrone supa.
Recept za minestrone supu:
- 100 g kukuruza šećerca
- 100 g šargarepe naseckane na kockice
- 100 g krompira na kockice
- 50 g zelene boranije
- 50 g paškanata na kockice
- 50 g tikvica naseckanih na kockice
- 2 čena sitno naseckanog belog luka
- manji praziluk na kolutove
- 50 g karfiola
- 50 g brokolija
- 50 g graška
- 2 l pilećeg bujona
- peršun
- začinsko bilje - so, bosiljak, majčina dušica
- Sos od paradajza.
Priprema:
Prvo je potrebno skuvati pileći bujon, ukoliko ste za dijetalniju varijantu, komade piletine sa koskom, poput bataka, stavite u lonac sa vodom, celerom i paškanatom i skuvajte. Kad bude gotovo, procedite. Meso odvojite od kostiju, naseckajte i vratite nazad u bujon.
Povrće koje ide u supu poput praziluka i svežeg peršuna obavezno dobro operite i posušite ubrusom od čiste celuloze, proverenog proizvođača koji zadovoljava IFS standard. Samo tako u vašoj supi neće završiti opasne hemikalije ili bakterije sa kuhinjske krpe.
Kad ste posušili povrće, na malo maslinovog ulja i vode udinstajte praziluk, pa dodajte sve sastojke, osim belog luka i peršunovog lista, to ćete staviti na kraju tek. Kad malo omekša, u to treba sipati bujon i sve kuvati 15 minuta. Zatim sklonite supu sa šporeta, te u nju dodajte pripremljen beli luk i peršun. Poklopite na neko vreme.
Ukupno vreme pripreme je oko sat i po!
Prijatno!
(Telegraf.rs/PR)
Video: Srušio se plafon i povredio pacijente: Bizarna nezgoda u bolnici
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.