Prvi put ikada snimljeno mladunče velike bele ajkule

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najbitniji deo života velike bele ajkule nikada ranije nije snimljen, do sada

Velika bela ajkula je među najupadljivijima među morskim predatorima, ali najbitniji deo njihovog života nikada ranije nije snimljen, do sada. Veruje se da je po prvi put sninljeno mladunče velike bele ajkule i to ubrzo pošto je došlo na svet, navodi CBS news.

Godinama je fotograf i snimatelj divljeg sveta Karlos Gauna trošio sate na snimanje ajkula, trudeći se da prouči tajni život ajkula.

"Hteo sam da ispričam priču o tome šta ajkule rade kada ih ne gledamo, kada ih ne diramo. Video sam ajkule koje su radile neke baš lude stvari, koje nemaju objašnjenje, Nikad ne znaš šta možeš da vidiš.

Tokom 9. jula prošle godine proveo je tri sata posmatrajući ajkule oko Santa Barbare. Primetio je tada okupljanje veoma velikih ajkula.

"Ili je hrana ili razmnožavanje, nešto od toga. Ovde dolaze s razlogom".

Naučnoj zajednici su uglavnom nepoznate navike oko dolaska na svet mladunaca. Ajkule svoje mladunce nose duže od godinu dana, a ženke mogu da nose od dva do deset mladunaca. One su ovoviviparije, što znači da se jaja sa embrionima ležu unutar tela, a kasnije dolaze na svet porođajem potpuno razvijene.

Gauna je posumnjao da su se neke ajkule u toj oblasti porodile, ali da su mu naučnici rekli da bi se velike bele ajkule porađale samo u dubokim vodama.

Koristeći dron snimio je "veliku, veliku ajkulu kada je zaronila oko 300 metara od obale".

"Samo nekoliko trenutaka kasnije, ovaj mališan izranja baš sa tog mesta", ispričao je on navodeći da je prvo mislio da je oko metar i po dugačka bela životinja bila albino. "Bila je majušna, pogotovo u odnosu na ostale ajkule".

Vratio je snimak i primetio kako se sa male ajkule odvajaju ljuspice dok je plivala. Neki naučnici su smatrali da je u pitanju ajkula koja ima problem sa kožom, ali je Gauna ubeđen da je u pitanju mladunče jer velike bele stvaraju "sekret bogat lipidima za ishranu embriona" poznat kao mleko materice koje se stvara unutar zida materice.

(Telegraf.rs)

Video: Velika bela ajkula pliva tik uz veslača na dasci: Snimak koji ledi krv u žilama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA