Vreme čitanja: oko 1 min.

Pronašli su zarđalu kutiju u šumi, a u njoj nešto neverovatno: Ljudi u šoku šta ih je snašlo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sve se odigralo 7. novembra, a bili su opremljeni detektorima za metal

  • 0
detektor za metal blago Foto: Shutterstock/Alexander Ishchenko

Trojica entuzijasta tragala su za predmetima zaostalim iz Drugog svetskog rata, u šumovitom području nadomak poljskog grada Šćećin, kada su otkrili neverovatnu stvar.

Sve se odigralo 7. novembra, a sa sobom su nosili detektore za metal. Kada je jedan od uređaja “zapištao” znali su da je vreme za kopanje.

Na dubini od dvadesetak centimetara pronašli su zarđalu metalnu kutiju. Čim su pokušali da je otvore, po zemlji su se rasuli zlatni novčići!

Fotografije nesvakidašnjeg otkrića objavljene su na Fejsbuku, a vidimo relativno dobro očuvane kovanice. Kasnije je saopšteno da je reč o američkim dolarima i ruskim rubljama, ukupne vrednosti oko 22.500 evra.

Novčići u apoenima od pet, 10 i 20 dolara, odnosno pet i 15 rubalja, datiraju iz različitih perioda, a jedan od starijih je izrađen 1903, prenosi Miami Herald.

Jedan od entuzijasta kazao je lokalnim medijima da otkriće predstavlja "ostvarenje sna", kao i da je osetio "neopisive emocije".

U ovom trenutku nije poznato ko je i zašto sakrio dragocenosti u šumi, a jedan od nalazača veruje da su “povezane sa dešavanjima u Drugom svetskom ratu”.

Grad Ščećin se nalazi u severozapadnoj Poljskoj, blizu granice s Nemačkom i oko 560 kilometara severozapadno od Varšave.

Nađeni novčići biće predati vlastima okruga, saopšteno je.

(Telegraf.rs)

Video: Doberman mirno sedi dok ga mališan "pregleda": Sve je bolje nego veterinar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA