Kitovi ubice uče da potapaju jahte kod Gibraltara: Preživeli ljudi svedoče o strašnom strahu

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Nakon što ju je udario čamac, orka po imenu Gledis sada uči druge da napadaju, veruju istraživači

Osvetoljubivi kit ubica po imenu Gledis uči jata orki da napadaju jahte oko Gibraltara, a u tri napada potopljene su dve.

Možda glasi kao nešto iz Mobi Dika, ali u ovom slučaju istina je čudnija od fikcije, javlja "Telegraph".

Istraživači veruju da ženka orke po imenu Vajt Gledis traži osvetu nakon što je bila traumatizovana sudarom sa čamcem ili je bila zarobljena u ilegalnim ribarskim mrežama.

Njene napade sada kopira ostatak obližnje populacije kitova ubica, koja je od svog kolovođe naučila kako da napada brodove.

Matrijarh podučava mlađe kitove veštini potapanja čamaca; podižući izglede da buduće generacije godinama nastave rat protiv ljudi.

Dana 2. maja, šest vrhunskih predatora udarilo je u trup jahte "Bavaria 46", koja je plovila u Gibraltarskom moreuzu, u blizini Tanžera u Maroku.

Napad koji je trajao sat vremena ostavio je u čudu par Kembridža Dženet Moris (58), poslovnog konsultanta, i Stivena Bidvela (58), fotografa, koji su bili na brodu na kursu jedrenja.

Par je bio ispod palube, kada se začuo povik "orke!"

"To je iskustvo koje nikada neću zaboraviti", rekao je Bidvel za "Telegraph".

"Stalno sam se podsećao da imamo čamac od 22 tone napravljen od čelika, ali bilo je zastrašujuće videti njih troje kako dolaze odjednom, brzo i ukorak, sa perajama iznad vode.

"Nisam mogla da verujem kada sam ih videla", rekla je gospođa Moris. "Bili smo sedeća meta".

"Očigledno je veći matrijarh definitivno bio tu i nadgledao", rekao je gospodin Bidvel pre nego što je priznao da je mogao da se nađe licem u lice sa samom Vajt Gledis.

"Iskustvo nas je ostavilo u strahu od prirode i njene moći."

Kapetan Greg Blekburn, iz Lidsa, već se suočio sa teškim vremenom od vetrova od 25-30 čvorova i talasima od dva do tri metra kada su kitovi naleteli na njegovo kormilo sa dva velika udarca.

Skiper je spustio glavno jedro i pokušao da čamac učini "što dosadnijim".

Kitovi su na kraju izgubili interesovanje, ali ne pre nego što su izazvali veliku štetu od više hiljada funti, ostavljajući čamac da se nekako odgega nazad u luku.

Napad u moreuzu, vitalnom putu da se sa Gibraltara stigne do Mediterana, usledio je nakon sličnog incidenta u novembru prošle godine kod obale Portugala.

Brod sa francuskom posadom potonuo je kod luke Viana do Kastelo nakon što su mu orke probile trup i on je potonuo.

Grupa od tri orke napala je i potopila treću jedrilicu, probivši joj kormilo, kod obale Španije, samo dva dana nakon što se gospodin Bidvel obračunao sa kitovima nasilnicima.

Kapetan Verner Šaufelberger rekao je da je video dva manja kita kako imitiraju taktiku udaranja najveće orke.

"Mali su tresli kormilo pozadi, dok se veliki uzastopno povlačio i zabijao u brod punom snagom sa strane", rekao je on za "Yacht".

"Dve male orke su posmatrale tehniku veće i – uz blagi zalet – i one su se zaletele u čamac."

Španska obalska straža spasila je posadu, ali je breod potonuo na ulazu u luku Barbate.

"Ta traumatizovana orka je ona koja je započela ovo ponašanje fizičkog kontakta sa čamcem", rekao je Alfredo Lopez Fernandez, biolog sa Univerziteta Aveiro u Portugalu i predstavnik radne grupe "Atlantic Orca".

Ovaj "kritični trenutak agonije" učinio je Gledis agresivnom prema plovilima, a to agresivno ponašanje sada kopiraju i druge orke, rekao je on za "LiveScience".

Lopez je rekao da njeno ponašanje nije osveta, već ponašanje naučeno "kao reakcija i predostrožnost", koje su imitirali drugi kitovi.

Orke su društvene životinje i mogu da uče jedna od druge. "Smrznuta planeta II" Dejvida Atenboroa snimila je orke koje rade zajedno da izazovu talase kako bi oborile foke sa santa leda u vodu.

Druge teorije su da kitovi pokazuju teritorijalno, defanzivno ili da se igraju.

Prvi izveštaji o agresivnim orkama kod obale Iberije počeli su u maju 2020. U septembru te godine, španske vlasti su zabranile čamcima da isplove sa severozapadnog vrha nakon što je registrovano 29 napada orka.

Napadi su postali sve češći. Orke prilaze sa krme i udaraju u kormilo pre nego što izgube interesovanje kada zaustave čamac.

(Telegraf.rs)

Video: Nije mu bilo spasa: Kit ubica nemilosrdno ščepao mladunče morkog lava pa ga odvukao u okean

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA