Vreme čitanja: oko 2 min.

Slađe stvorenje od ovoga niste videli: Ovu predivnu životinju nazivaju i živom plišanom igračkom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove životinje se mogu pronaći samo u kišnim šumama Australije, Zapadne Papue i Papue Nove Gvineje.

  • 0
Kengur sa drveta Foto: Pixabay

Pri pomenu kengura prva asocijacija su najčuvenije australijske životinje poznate po izuzetno dugim skokovima i tobolcima u kojima nose svoje mlade. Ali, da li ste znali da postoje i kenguri koji žive na drveću?

Kenguri na drveću se mogu pronaći samo u kišnim šumama Australije, Zapadne Papue i Papue Nove Gvineje. Šest od deset vrsta nalazi se u Papui Novoj Gvineji, u nekim od poslednjih neporemećenih staništa kišnih šuma na svetu. Mačijev kengur na drvetu je endemska vrsta sa poluostrva Huon na severoistočnoj obali Papue Nove Gvineje.

Stanište i ishrana

Mačijevi kenguri sa drveta žive u planinskim oblačnim šumama na nadmorskoj visini do 3.300 metara. Većinu vremena provode na drveću i prvenstveno jedu lišće. Takođe konzumiraju cveće, izdanke trave, paprati, mahovinu i koru.

Roditeljstvo

Ženke kengura sa drveta rađaju jedno mladučne nakon perioda gestacije od približno 44 dana. Nakon rođenja, mladunče nalik fetusu puzi do sise koja se nalazi u majčinoj torbi, gde se pričvršćuje za dojilju. Većina razvoja novorođenčeta se dešava tokom ove faze laktacije.

Kengur sa drveta i mladunče Foto: Shutterstock

Mladunče ostaje u torbi oko deset meseci. Majka će tokom ove faze često čistiti svoju torbicu i negovati bebu. Nakon što mladunče u početku napusti torbu s osam meseci, nastaviće da se vraća zbog dojenja. Ova faza "ulaska i izlaska" traje od jednog do dva meseca. Tokom završne faze, mladi i dalje sisaju, ali se nikada ne penju u potpunosti u torbu.

Mladi kenguri sa drveta se odbijaju od sise kada napune oko 13 meseci. Sa majkama ostaju do oko 18 meseci, kada se razilaze i uspostavljaju svoj dom.

Društveno ponašanje

Malo se zna o društvenom ponašanju divljih kengura sa drveta. Istraživači veruju da su Mačijevi kenguri sa drveta prilično usamljene životinje. Istraživači veruju da su ove životinje poligamne i da mužjaci komuniciraju sa nekoliko ženki. Međutim, čini se da ne osnivaju hareme, a ženke ostaju nezavisne. Jedina jaka društvena veza koju ove životinje stvaraju je između majke i potomstva.

U zatočeništvu, ako su ženke izolovane od svih drugih životinja nakon što zatrudne, potomci gotovo uvek prežive. Ova zapažanja pokazuju da su Mačijevi kenguri sa drveta uglavnom usamljene životinje.

Osnovne karakteristike

Opšti naziv: Mačijev kengur sa drveta

Naučni naziv: Dendrolagus matschiei

Tip: sisari

Ishrana: Biljojedi

Prosečan životni vek u zarobljeništvu: Do 20 godina

Veličina: 93 do 177 cm

Težina: 6,8 do 9 kg

(Telegraf.rs)

Video: Redak snimak iz divljine još ređe zveri: Snežni leopard u svom punom sjaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA