Vreme čitanja: oko 2 min.

Brodovi sve češće na meti kitova ubica: Zabijaju se u njih, žele da ih unište

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sumnje usmerene na ženku po imenu Vajt Gledis

  • 0
Orka, Orca, kit Foto: Tanjug/AP

Naučnici veruju da iza porasta napada kitova ubica na čamce i brodove u Atlantskom okeanu možda stoji traumatizovana ženka kita ubice (orke) po imenu White Gladis.

Dok je većina interakcija kitova ubica s čamcima bezopasna, od 2020. godine došlo je do porasta njihovog agresivnog ponašanja prema čamcima, rekao je biolog Alfredo López Fernandez za portal LiveScience. U navedenom razdoblju zabeležena su čak tri slučaja u kojima su kitovi ubice potapali plovila - zabijajući se u njih.

Kriv je trenutak agonije jednog kita ubice?

López Fernandez kaže da bi jedna ženka kita ubice po imenu White Gladis mogla biti krivac za takvo ponašanje tih kitova, jer se čini da je reč o oponašanju ponašanja koje su jedni kitovi ubice videli od drugih.

Stručnjaci veruju da je White Gladis možda imala kritičan trenutak, poput sudara s čamcem ili zarobljavanja tokom ilegalnog ribolova, i dodaju da je događaj možda traumatizovao i naterao je da počne da se zabija druge brodove, prenosi LiveScience.

Prenošenje oponašanjem

S obzirom na to da su kitovi ubice vrlo društvena bića, López Fernandez rekao je da bi mogli preneti svoje ponašanje oponašanjem.

"Ne tumačimo da orke podučavaju mlade, iako se to ponašanje proširilo na mlade vertikalno, jednostavno oponašanjem, a kasnije horizontalno među njima, jer oni to smatraju nečim važnim u svom životu", pojasnio je López Fernandez.

Više od 200 sličnih "interakcija"

Saradnja naučnika pronašla je više od 200 izveštaja o "interakcijama" u kojima orke prilaze ili dodiruju plovilo u okeanu oko Pirinejskog poluostrva od 2020. godine do danas. Drugi stručnjaci veruju da bi promena u ponašanju mogla biti samo hir tih kitova.

"Oni su neverovatno znatiželjne i razigrane životinje, pa bi ovo moglo biti više igračka, a ne agresija", rekla je za LiveScience Deborah Giles, stručnjak za kitove ubice na Univerzitet u Vašingtonu.

Iskustvo britanskog para u Gibraltarskom moreuzu

Iako većina napada ne uzrokuje potonuće brodova, ti susreti ipak mogu biti zastrašujući, kao što je nedavno otkrio jedan britanski par na odmoru u Maroku. Oni su za The Times ispričali kako su razmišljali o begu na splavu za spasavanje nakon što je grupa orki napala njihovu jahtu tokom plovidbe uz obalu sjeverozapadne Afrike.

Iz sna su ih probudili članovi posade uzvikujući: Orke! Orke! dok je grupa kitova ubica počela udarati u njihov čamac od 14 metara, piše The Times.

"Nisam mogao da verujem kad sam ih video, to je izuzetno retko. Bili smo bespomoćni. Bili smo neverovatno smireni, ali u sebi smo mislili: 'O moj Bože.' Tek nakon toga pričali smo da smo jako uplašeni", prepričao je Moris.

Gibraltarski moreuz, koji povezuje Atlantski ocean sa Sredozemnim morem, inače se naziva i "prolazom orki" zbog velikog broja kitova ubica na tom području, prenosi Zimo dnevnik.hr.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA