Ko je donor sperme iz Holandije, koji ima ima više od 550 potomaka: Njegova deca žive i u Srbiji?

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Džonatan Mejer je do sada začeo decu u Australiji, Italiji, Srbiji, Ukrajini, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Rumuniji, Danskoj, Švedskoj, Meksiku i SAD

Priča o muškarcu, kojem je holandski sud prošne nedelje zabranio da donira svoju spermu nakon što je u Holandiji i drugim zemljama rođeno najmanje 550 dece uz pomoć njegove sperme, obišla je svet.

Donator, identifikovan kao Džonatan Mejer, donirao je spermu u nekoliko holandskih klinika za plodnost i klinici u Danskoj, kao i mnogim drugim ljudima sa kojima se povezao posredstvom oglasa i onlajn foruma, a navodno njegovi potomci žive i u Srbiji.

Pitanje je da li će se ikada saznati kome je sve biološki otac, a sud je Džonatanu naložio da odmah obustavi sve donacije i naredio da mora da plati 100.000 evra po slučaju ako prekrši zabranu.

Ko je Džonatan?

O Holanđaninu o kojem bruji svet ne zna se mnogo. Kaže da potiče iz velike porodice, te da su mu roditelji bili u braku pola veka.

U svojim video snimcima govori o moći kamenja, ali i svoje ishrane, koja se zasniva na sirovim proizvodima. Sebe prikazuje kako jede sirovo meso i jaja i nepasterizovano mleko. On se izjašnjava protiv kreme za sunčanje i zalaže se za povratak primitivnom životu.

Prošle godine je izjavio da ne veruje u teoriju evolucije, već "u Boga i u prirodu".

"To je najveća laž, najveća teorija zavere koja postoji. Prirodno je imati veliku porodicu", rekao je Džonatan u snimci.

Njegovi snimci nisu privukli veliku pažnju javnosti. Najgledaniji ima svega nekoliko hiljada pregleda.

Mediji pišu da je prvi put donirao spermu 2007. godine. I tada, kao i sada, u Holandiji važi isti zakon, po kojem donacije nisu anonimne, donator može da donira svoju spermu za najviše 12 žena i ne može da ima više od 25 dece.

Međutim, 2017. izbio je prvi skandal. Džonatan je stavljen na "crnu listu" donatora, nakon što su vlasti otkrile da je već bio roditelj 102 dece, donacijama u više holandskih klinika.

"Moj cilj nije bio da imam što više dece. Volim da usrećujem ljude. Zahvalnost lekara i budućih roditelja je velika. Pomagao sam ljudima koji bi inače ostali bez dece. Ponekad se zaboravlja", rekao je on tada za holandski dnevnik Algemeen Dagblad.

U narednih šest godina nijedna klinika u Holandiji nije primala njegov genetski materijal. Međutim, on je nastavio da pomaže parovima. Sa nekima je lično kontaktirao, ili putem banaka sperme u Danskoj.

U jednom od njegovih pisama kojima se predstavlja roditelja, u koji je Algemeen Dagblad imao uvid, piše: "Kada sam imao dvadeset i nešto godina, rekao sam sebi da želim da budem koristan. Onda sam osetio potrebu da pomognem drugima da osnuju porodicu."

Iako priznaje da je lagao budućim roditeljima o tome koliko već dece ima, kaže da ne vidi da postoji opasnost po fizičko i psihičko zdravlje te dece, piše Algemeen Dagblad .

Koristio lažni identitet?

Prema pisanju De Telegraaf, Džonatan je nekad koristio lažna imena kada je donirao genetski materijal u inostranstvu. Tokom suđenja tužilac je naveo da se sumnja da je to činio u Nemačkoj, Francuskoj i Belgiji, kao i u zemljama gde je nedavno donirao spermu.

"Holanđanin je namerno dovodio u zabludu buduće roditelje o broju dece koju je već začeo, kako bi ih privoleo da njega izaberu kao donora", stoji u zaključku suda.

"Svi ovi roditelji su sada suočeni sa činjenicom da su njihova deca deo široke mreže rođaka, sa stotinama polubraće i sestara, koje nisu izabrali“, naveo je sudija.

Džonatan Mejer je do sada začeo decu u Australiji, Italiji, Srbiji, Ukrajini, Nemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Švajcarskoj, Rumuniji, Danskoj, Švedskoj, Meksiku i SAD, piše Le Parisien.

Svi se pitaju kako je uspeo da donira toliko, a da ga do sada niko ne otkrije. Prema holandskom dnevniku De Telegraaf, to nije bilo nimalo teško je ne postoji nacionalni imenik donatora sperme.

"Različite klinike ne razmenjuju identiete svojih donora, što mu je omogućilo da sam donira više ustanova u Holandiji, a da ne bude otkriven godinama, sve do njegovog stavljanja na "crnu listu". Ova informacija nije saopštena stranim strukturama, što mu je omogućilo da nastavi do nedavno", navode mediji.

Džonatan sada, prema presudim, mora da dostavi listu klinika i ustanova gde je donirao svoju spermu, kako bi se izvršilo i uništavanje preostalog materijala. Mejer je najavio da će se žaliti na presudu.

(Telegraf.rs)

Video: U GAK Narodni front potvrđene tri trudnoće vantelesnom oplodnjom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA