Grci obeležili praznik roštilja: Ciknopempti se slavi kroz druženje, porodično okupljanje i ukusnu hranu

 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Širom Grčke na sve strane se vijori dim, a u nozdrve uvlači primamljivi miris pečenog mesa. Svaka kafanica i restorančić na ulice iznose roštilj na ćumur, na kojima se cvrčeći obrću štapići ražnjića

Praznik druženja, porodičnih okupljanja, jela i pića, mrsni četvrtak, održao se danas u Grčkoj a njegov naziv Ciknopempti u bukvalnom prevodu znači roštiljski, ili dimni četvrtak, jer je "cikna" miris mesa koje se peče na roštilju, a "pempti" četvrtak.

Ovaj praznik pada u drugi četvrtak period Triodiona, u karnevalsko vreme, a odlikuje ga vesela atmosfera, druženje, porodični izlasci i, što je primarno, mnogo jela i pića, mesa pečenog na roštilju, tradicionalnog suvlakija, girosa i drugih đakonija, prenosi RTS.

Širom Grčke na sve strane se vijori dim, a u nozdrve uvlači primamljivi miris pečenog mesa. Za vegetarijance i vegane danas je bolje da ostanu kod kuće.

Svaka kafanica i restorančić na ulice iznose roštilj na ćumur, na kojima se cvrčeći obrću štapići ražnjića.

Gotovo da nema porodice koja danas ne ruča ili ne večera napolju, u nekoj od taverni, ili bar ne pojede neki suvlaki onako usput, s nogu. Ni onima koji ostanu kod kuće meni se ne razlikuje mnogo. U seoskim sredinama kolju se svinje i topi mast.

Ciknopempti ima dugu tradiciju i korene koji verovatno potiču iz paganskih obreda i gozbi u čast Dionisa, boga vina i veselja, koji su sa varijacijama opstali i u hrišćansko vreme. Danas se više slavi kao praznik porodice i prijatelja.

On ujedno predstavlja pripremu za Veliki post, koji počinje završetkom sezone karnevala, na Čisti ponedeljak. Smešten je između tradicionalno posnih dana, srede i petka, kao dan oduška, ali predstavlja kulminaciju druge, mesne nedelje karnevalskog perioda - Kreatini.

U poslednjoj, tzv. sirnoj nedelji, Tirini, pre Velikog uskršnjeg posta, konzumira se pretežno sir, mlečni proizvodi i jaja.

Video: Iznenadilo nas je šta se najviše kupuje: Bili smo na Slaninijadi, najduži komad slanine 132 cm

(Telegraf.rs)

Video: Vidi se da je tek postao deda: Hteo da ušuška unuče pa upao u krevetac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA