Italijan priznao onlajn krađu više od 1.000 neobjavljenih rukopisa poznatih pisaca

 
  • 0

Nije poznat motiv krađe rukopisa

Italijan Filipo Bernardini priznao je pred federalnim sudom u Njujorku krivicu za onlajn krađu više od 1.000 neobjavljenih rukopisa.

Neki od tih rukopisa pripadaju piscima kao što su Margaret Atvud, Ijan Makjuan i glumac Itan Hok.

Tridesetogodišnji Bernardini radio je u izdavačkoj kući Sajmon i Šuster u Londonu, a lažno se u mejlovima predstavljao kao predstavnik izdavačke industrije kako bi naveo prevarene da mu pošalju rukopise.

Ukradeni radovi nisu dospeli na Internet, niti je Bernardini, koga je FBI uhapsio u januaru prošle godine, tražio otkup za njih i za sada nije poznato koji je motiv imao da ih ukrade, prenosi BBC.

Tužioci su naveli da je optuženi registrovao više od 160 lažnih internet domena od 2016. godine. Agenti, izdavači i žiri za dodelu Buker nagrade su bili žrtve te onlajn prevare koju je Bernardini počinio koristeći neznatno izmenjene imejl adrese poznatih izdavača da bi tražio da mu dostave autorska dela.

U tome mu je pomogla činjenica da je imao takve podatke kao zaposlen u izdavačkoj kući. Presuda Bernardiniju biće izrečena u aprilu, a mogao bi biti osuđen na maksimalno 20 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA