Sud "darove" iz ilegalne laboratorije marihuane razdelio fakultetu i školama u Hrvatskoj

 
  • 0

Sud smatra da bi se predajom oduzetih predmeta obrazovnim ustanovama postigao veći društveni interes nego njihovim uništenjem

Kad je sredinom septembra 2019. policija u Zagrebu pronašla laboratoriju marihuane, nikome nije ni na kraj pameti bilo da će deo oduzetih predmeta završiti u tri obrazovne ustanove.

Naravno da je preko 1.300 stabljika indijske konoplje, koje je policija oduzela dvojici dilera, uništeno, zajedno s 26 kilograma marihuane.

Opštinski krivični sud u Zagrebu, koji je u međuvremenu dvojicu dilera pravosnažno osudio, doneo je, naime, rešenje o raspodeli ostalih oduzetih stvari. Pa je tako, tročlano sudsko veće, u maniru Deda Mraza, odlučilo da stvari iz ilegalne laboratorije marihuane preda Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Srednjoj privrednoj školi u Križevcima i Privrednoj školi u Čakovcu, prenosi Jutarnji list.

Radi se o 122 lampe, 133 transformatora, 40 lampi Silvania, devet prenosnih ventilatora i 13 ventilatora u drvenoj kutiji, jednoj razvodnoj kutiji za struju i šest utičnica s termostatom, tri prenosne klime, četiri spoljne jedinice klime i tri unutrašnje, četiri filtera za vazduh, četiri digitalna pokazivača vlažnosti i temperature, razvodne kutije za struju, razne plastične flaše, kao i boce s insekticidima. Vrednost je više stotina evra.

Prema članu 181. st.7 Zakona o krivičnom postupku propisano je da, ako su predmeti oduzeti presudom, sud odlučuje hoće li se isti prodati prema odredbama koje važe za izvršni postupak, ili će se predati kriminalističkom muzeju ili drugoj ustanovi, ili će se pak uništiti.

Članom 189. istog zakona je propisano i da se privremeno oduzeti predmeti manje vrednosti vrate vlasniku ako on to zatraži u roku od godine dana od okončanja krivičnog postupka.

S obzirom na to da su od obojice osuđenika presudom oduzeti predmeti koji su nastali ili upotrebljavani za počinjenje krivičnog dela za koje su proglašeni krivima, veće je odlučilo da naloži njihovo uništenje.

S obzirom na to da su od prvoosuđenog presudom oduzeti predmeti koji se mogu koristiti za uzgoj raznih biljaka, a nadležna policijska služba je obavistila sud 20. decembra 2022. da su stupili u kontakt s predstavnicima obrazovnih ustanova čiji obrazovni program pokriva područja poljoprivredne proizvodnje i srodnih delatnosti te je od predstavnika Agronomskog fakulteta i Privredne škole u Križevcima i Čakovcu iskazana potreba i zainteresovanost za preuzimanje i korišćenje oduzete opreme koja bi im služila za opremanje prostora namenjenih u edukativne svrhe.

"Stoga smatramo da bi se predajom oduzetih predmeta navedenim obrazovnim ustanovama postigao veći društveni interes nego što bi se postiglo njihovim uništenjem", zaključilo je sudsko veće Opštinskog krivičnog suda u Zagrebu.

Za razliku od te opreme, oduzeti mobilni telefoni biće uništeni jer je njihova ispravnost nepoznata, baš kao i sami sadržaj.

Video: Objavljen snimak hapšenja begunca koji je kolima udario hrvatskog policajca

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA