Kinezi na Mesecu otkrili kristal napravljen od nepoznatog minerala, ali i moguće gorivo za nuklearnu fuziju

 
  • 0

Kristal je napravljen od novog minerala nazvanog Čangezit

Kina je objavila da je na Mesecu otkrila kristal sačinjen od dosad nepoznatog minerala, i saopštila da površina Zemljinog satelita sadrži i ključni sastojak za nuklearnu fuziju, potencijalni oblik neograničenog izvora energije koji koristi iste sile koje "daju gorivo" Suncu i drugim zvezdama. 

Kristal je deo uzoraka sa Meseca koje je skupila misija Chang’e-5, koja se spustila na Mesec 2020. godine, "natovarila" nekoliko kilograma stena i zatim ih isporučila na Zemlju. Posle pažljive analize uzoraka (ovo su prvi uzorci doneti na Zemlju još od 1976. godine) naučnici na Pekinškom Univerzitetu otkrili su neobičan kristal sa prečnikom manjim od prečnika ljudske vlasi kose.

Kristal je napravljen od novog minerala nazvanog Čangezit (po kineskoj boginji Meseca, Chang’e, koja je bila i inspiracija Kinezima za lunarne misije. Međunarodna mineralološka asocijacija (IMA) u petak je potvrdila imenovanje novog minerala, javlja Global Times.

Čangezit je šesti novi mineral identifikovan u uzorcima sa Meseca, a prvi koji je otkrila Kina. Pre Kineza samo su Amerikanci i Rusi otkrili nove minerale na Mesecu. Čangezit je providni kristal koji je formiran u regionu koji je imao vulkansku aktivnost pre oko 1,2 milijardi godina.

Prema državnim medijima Kine, novi uzorci sa Meseca takođe sadrže i helijum-3, verziju helijuma koja već dugo fascinira naučnike (i pisce naučne fantastike), zbog potencijala koji ima kao moguće gorivo za nuklearnu fuziju. Ova hipotetička forma proizvodnje energije koristi energiju koju otpuštaju atomi koji se fuzionišu pod ogromnim pritiscima, nalik onima u unutrašnjosti zvezda. Svetlost zvezda je produkt nuklearne fuzije, ali na razvoj reaktora sa nuklearnom fuzijom verovatno ćemo morati da čekamo još nekoliko decenija.

Ali ako ovi reaktori postanu realnost, helijum-3 bi bio odličan kandidat za njihovo gorivo, pošto daje manje radioaktivne nusproizvode i nuklearni otpad, kad se poredi sa drugim atomima. I dok je helijum-3 veoma redak na zemlji, ima ga mnogo na Mesecu, što je već izazvalo interes velikih sila za "rudarenje" na ovom satelitu.

(Telegraf/Vice)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA