≫ 

Najveći civilni bolnički brod na svetu stigao u luku u Senegalu: Gigantsko plovilo ima važnu misiju

Predsednik Senegala Maki Sal zvanično je pozdravio brod u ponedeljak ujutru na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednici Gvineje Bisao i Komorskih ostrva

  • 1
Najveći civilni bolnički brod na svetu u luci glavnog grada Senegala Dakar Foto: SEYLLOU / AFP / Profimedia

Najveći civilni bolnički brod na svetu, "The Global Mercy", debitovao je u Africi u luci Dakar, gde će ostati četiri nedelje da obučava zdravstvene radnike.

Predsednik Senegala Maki Sal zvanično je pozdravio brod u ponedeljak ujutru na ceremoniji kojoj su prisustvovali predsednik Gvineje Bisao Umaro Sisoko Embalo i predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani.

Džinovski brod, dugačak 174 metra i širok 28,6 metara i koji se sastoji od 12 paluba, stigao je u petak u luku Dakar i tamo će ostati četiri nedelje, do kraja juna, pre nego što se vrati 2023. kako bi ponudio hiruršku negu siromašnoj populaciji.

Njegov dolazak poklapa se sa novom tragedijom koja je potresla zemlju i istakla nedostatke zdravstvenog sistema Senegala. Jedanaest beba je poginulo 25. maja u požaru u javnoj bolnici u Tivaouanu.

Najveći civilni bolnički brod na svetu u luci glavnog grada Senegala Dakar Foto: SEYLLOU / AFP / Profimedia

Ovaj brod prostire se na oko 7.000 kvadratnih metara i uključuje "šest operacionih sala, 102 kreveta za akutnu negu, sedam kreveta intenzivne nege i 90 kreveta za oporavak", navodi se u saopštenjumeđunarodne nevladine organizacije Mercy Ships, koja radi na poboljšanju pristupa zdravstvenim uslugama u zemljama u razvoju u Africi.

Na osnovu 43-godišnjeg iskustva organizacije i više od pet godina proučavanja konkretnih rezultata Africa Mercy, bolničkog broda koji je u službi od 2007. za pomoć najsiromašnijima u zapadnoj i centralnoj Africi, Mercy Ship je želeo da doda još jedan brod "većeg kapaciteta" i "sa istim ciljevima".

Tokom boravka u Senegalu, posada namerava da učestvuje u obuci 260 senegalskih zdravstvenih radnika, zajedno sa posadom "Africa Mercy", koja je u luci Dakar od februara (do novembra) i obavlja operaciju na brodu.

Krajem juna "Global Mercy" će se vratiti na Kanarska ostrva radi "potpunog i konačnog doterivanja broda".

Mercy Ships planira da se vrati početkom 2023. godine kako bi sproveo obuku i hirurgiju: maksilofacijalnu i rekonstruktivnu hirurgiju, uklanjanje tumora, popravku rascepa usne i nepca, popravku akušerskih fistula itd.

Prisutni su bili i ministri zdravlja Senegala, Gvineje Bisao, Gambije, Kameruna i Konga-Brazavil.

Video: Kitovi ubice saterale brod: U trenutku ribari nisu znali da li su plen ili snimatelji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA