Larisa je jedina preživela sudar 2 aviona, poginuo i njen muž: Padali su 8 minuta, 37 ljudi umrlo

 
 ≫ 
  • 0

Sovjetska studentkinja Larisa Savicka u udesu je izgubila supruga Vladimira * Tek što su venčani, vraćali se sa medenog meseca

Sanduk sahrana kovčeg Foto: Pixabay.com

Sovjetska studentkinja Larisa Savicka i njen suprug Vladimir vraćali su se na današnji dan 1981. godine s medenog meseca iz Komsomolska na Amuru u Blagovješčensk, na dalekom istoku Rusije.

Dok su leteli iznad Zavitinska, njihov putnički avion "Aeroflot An-24RV" se u vazduhu sudario sa strateškim bombarderom "Tupoljev Tu-16K" na visini od 5.220 metara, pri čemu je poginulo ukupno 37 ljudi, piše Russia Beyond.

Larisa Savicka jedina je preživela osmominutni pad prema zemlji. Štaviše, spasena je tri dana nakon nesreće - imala je samo potres mozga, slomljenu ruku i rebro i manje povrede kičme.

U intervjuu za list Izvestija 2002. godine je rekla da niko nije očekivao da će pronaći preživele i da ju je već čekao pripremljen grob.

Vojni tužioci su rekli da su za nesreću krivi piloti obeju letelica.

Prvi izveštaji o nesreći u sovjetskoj štampi bili su cenzurisani - navodilo se da se Savicka srušila u jedrilici kućne izrade. Savicka je o nesreći prvi put otvoreno progovorila 2001. "Aeroflot" joj je isplatio kompenzaciju u iznosu od 75 sovjetskih rubalja odnosno 20 dolara. Umrla je 2013. godine, piše Russia Beyond.

(Telegraf.rs)

Video: Strahinja Đorić: Kineske kopije više ne možete otkriti golim okom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA