Zašto ova mumija počiva "vrišteći"? Istraživači veruju da je umrla uz tihi krik od srčanog udara

 
 ≫ 
  • 0

CT skenerom (rotirajući X zraci), stvorena je 3D slika mumije, a istraživanje su radili egiptolog i radiolog

Vrišteća mumija Foto: Zahi Hawass/Sahar Saleem

Jedna egipatska žena mumificirana je otvorenih usta, a najnovija istraživanja pokazala su da je ona verovatno umrla od srčanog udara, kao i da je moguće da je izdahnula u "tihom vrisku".

CT skenerom mumije otkrivena je raširena arteroskleroza, kao i naslage masti u krvnim sudovima. Egiptolozi tvrde da je telo žene pronađeno tek nekoliko sati nakon smrti. Veruje se da je imala "rigor mortis", odnosno, da su usta, odnosno volica, koja je bila otvorena u trenutku umiranja, ostala "zaleđena" u tom položaju, piše Lajv Sajens.

Veruje se da je proces mumifikacije počeo pre nego što je završen biološki proces "rigor mortis", pa nisu uspeli da mumiji zatvore usta, ali ni isprave noge.

Međutim, neki istraživači skeptični su prema tom mišljenju. Rigor mortis traje nekoliko dana, a proces mumificiranja znatno je duži...

Vrišteća mumija Foto: Zahi Hawass/Sahar Saleem

Veruje se da je verovatnije da, ipak, omotači oko vilive nisu bili dovoljno čvrsti da zadrže usta zatvorena.

Ova mumija otkrivena je 1881. godine. Egiptolozi nisu sigurni ko je bila ova žena, iako je na omotu mumije ispisano ime Meritamun. Naime, nekoliko princeza u Egpiptu imale su isto ime.

CT skenerom (rotirajući X zraci), stvorena je 3D slika mumije, a istraživanje su radili egiptolog i radiolog. Mumificirana je dobro, njoj su izvađeni mnogi organi, ali ne i srce, pluća, kao ni mozak. Trbušna šupljina ispunjena je lanom i smolom.

Na osnovu kostiju i zuba veruje se da je umrla u pedesetim godinama života, a bila je visoka samo 151 centimetar.

Njena raširena arteroskleroza navela je stručnjake na zaključak da je uzrok smrti bio srčani udar. Ali, to je samo pretpostavka, jer od arteroskleroze može da nastupi, na primer, i moždani udar.

Ova mumuja jedna je od dve koje su pronađene sa "smrznutim vriskom" u Deir el-Bahariju. Druga mumija bilo je telo muškarca, identifikovanog kao Pentavere. On nije bio dobro mumificiran i njegova vilica nije bila sigurno uvezana.

Istraživači napominju da "vrišteće mumije" nisu retkost, a to je rezultat opuštanja čeljusnih ligamenata nakon smrti i opuštanja omotaja oko vilice.

Video: U manastiru Žiča otkrivena ploča iz 16. veka

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA