Zahvaljujući pandemiji korona virusa, podrhtavanje Zemljinog tla opalo za 50 posto

 
  • 2

Miran period počeo je u Kini krajem januara 2020. godine, podudarajući se sa širenjem korona virusa, a u Evropi i ostatku sveta od marta do aprila

koronavirus, svet, planeta, Zemlja Pixabay.com

Svet bukvalno i figurativno miruje od pojave pandemije korona virusa. Zaključavanja širom sveta drastično su smanjila ljudsku aktivnost a kao direktan rezultat - Zemljino tlo trese se daleko manje, tvrde naučnici.

Naime, međunarodni tim istraživača otkrio je da su seizmičke vibracije koje generišu ljudi opale za čak 50 procenata u svetu, navodi se u novoj studiji objavljenoj juče u časopisu Science yesterday, piše Futurism.com.

- U 2020. godini zabeležen je najduži tihi period seizmičke buke - navodi se u studiji.

Naučnici dalje ističu da su, zahvaljujući ovom tihom periodu, uspeli da čuju seizmičke signale iz prirode, uključujući male zemljotrese i vulkanske erupcije.

- Iako je smanjenje najjače u naseljenim područjima, ova seizmička tišina proteže se kilometrima radijalno i stotinama metara u dubini - napisali su istraživači i dodali da upravo to pruža priliku za otkrivanje suptilnih signala iz podzemnih seizmičkih izvora koji bi bili sakriveni u bučnijem periodu.

Istraživači su prikupili podatke sa 268 seizmičkih stanica u 117 zemalja, ispitujući frekvencijski raspon koji je obično povezan sa ljudskom aktivnošću. Miran period počeo je u Kini krajem januara 2020. godine, podudarajući se sa širenjem korona virusa, a u Evropi i ostatku sveta od marta do aprila.

Video: Uklonjen vrh severnog tornja zagrebačke katedrale

(Telegraf.rs)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA