Ženka rodila mladunce bez parenja sa mužjakom: Kako je to moguće?

 
  • 2

Komodo zmaj po imenu Čarli postigla je vrhunac ženske samostalnosti

Komodo zmaj Foto: Pixabay

Ženka komodo zmaja po imenu Čarli iz Zoo vrta Čatanuga u Tenesiju donela je na svet tri mladunca bez parenja.

Čarli je provela određeni period u društvu zmaja po imenu Kadal, ali su se tri mlada mužjaka Oniks, Džasper i Flint izlegli zahvaljujući partenogenezi. Reč je o fenomenu koji je svojstven ženkama koje iz neoplođene jajne ćelije mogu razvijaju embrion. Ovo je vrlo retka pojava među kičmenjacima - samo 70 vrsta odnosno 0,1 procenata ima ovu sposobnost.

Gmizavci su se izlegli prošlog avgusta, ali uprava Zoo vrta nije mogla sa sigurnošću da utvrdi jesu li mladunci Kadalovi potomci. Urađen je DNK test koji je pokazao da ih je Čarli donela na svet samostalno.

Komodo zmajevi su tokom evolucije pored polnog razmnožavanja razvili i sposobnost partenogeneze, jer je izolovani prostor u divljini njihovo prirodno stanište. Veoma su agresivni kada osete prisustvo drugih živih bića.

Partenogeneza jes proces oplodnje jajne ćelije koje se događa zahvaljujući drugoj jajnoj ćeliji. Biološki proces stvaranja jajašca naziva se oogeneza i podrazumeva generisanje polarnog tela koje u sebi sadrži duplikat DNK jajne ćelije, piše CNN.

- Obično se polarno telo smanjuje i nestane. Kod Čarli su polarna tela preuzela ulogu spermatozoida i pretvorila jajne ćelije u embrion - piše časopis  Scientific American i dodaje da su prvi slučajevi partenogeneze komodo zmajeva prijavljeni 2006. godine.

Ženke komodo zmajeva nose WZ, a mužjaci ZZ hromozome. U procesu partenogeneze, majka može stvoriti samo WW jaja ili ZZ jaja. WW jaja nisu održiva, pa ostaju samo jaja sa ZZ hromozomima. Tako su mužjaci u zoološkom vrtu u Tenesiju došli na svet.

- Naše osoblje je oduševljeno što prisustvuje čudesnom prirodnom fenomenu. Opstanak komodo zmajeva je ugrožen, pa se nadamo da mladunci predstavljaju svetli primer budućnosti njihove vrste - kaže direktorka zoološkog vrta u Tenesiju Dardanel Long.

Video: Vatrogasac oživeo guštera kardiopulmonalnom reanimacijom

(N.N.)

Video: Jeziva scena na auto-putu: Žena iskočila iz taksija u pokretu, jer se vozač onesvestio

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • majalena

    10. mart 2020 | 21:03

    Sto bi rekla ona “strucna” doktorka, ne znam kako se zove, vjerovatno je bila negdje u bazenu u kojem je boravio neki muzjak

  • Predator

    10. mart 2020 | 20:45

    Osmi putnik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA