Organizacija PETA je na udaru kritika zbog zahteva da se iz upotrebe izbaci izraz „ljubimac”

 
  • 3

Voditelj britanskog jutarnjeg programa se oštro sukobio sa borkinjom za prava životinja

Dženifer Vajt, predstavnica najveće svetske nevladine organizacije u borbi za prava životinja PETA, gostovala je u jutarnjem programu „Gud Morning Britan” na Aj-Ti-Viju, kako bi ukazala na nedolično oslovljavanje pojedinih životinja izrazom „ljubimac”.

Ona je istakla da mnogi ljudi svoje pse i mačke nazivaju tako, a da za sebe misle da su njihovi vlasnici, iako životinje nisu ničiji posed (indy100).

Ovi argumenti su vrlo brzo uznemirili voditelja programa, Pirsa Morgana, koji je istakao da ne postoji ništa loše u vezi sa nazivom „ljubimac” i da ni Vajt, kao predstavnica PETA-e, ne shvata ovu molbu ozbiljno.

Gošća i voditelj su dalje nastavili da se prepiru oko toga šta bi bilo najbolje za životinje.

U jednom trenutku Morgan se osvrnuo na činjenicu da životinjama nije važno kako ih zovemo, dok je Vajt naglasila da se moraju iskoreniti i izrazi koji ispoljavaju negativnu konotaciju prema životinjama, poput ''one-trick pony'', što u prenesenom značenju predstavlja osobu koja ima samo jednu veštinu, ili ''the cat's out of the bag'', fraza koja odražava iznošenje stvari na čistac.

Razgovor je trajao oko osam minuta, od čega je većina protekla u raspravi, a jutarnji program je putem svog Tviter naloga pozvao korisnike da odgovore na anketu sa pitanjem „Da li je uvredljivo zvati svoje četvoronožne prijatelje ljubimcima?”.

Britanska filijala organizacija PETA je dala saopštenje povodom jutarnje emisije, pozvavši ljude da iskoriste priliku da se drugim živim bićima obraćaju sa malo više poštovanja i nežnosti, dok je Dženifer Vajt, tokom svog gostovanja, navela reč „saputnik”, odnosno, „kompanjon” kao alternativni naziv za ljubimca.

(N. I.)

Video: Zove se Skautavo prase i mnooogo je strašan: Najpoznatiji nilski konj na svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dzoni

    4. februar 2020 | 18:34

    Kuku majko moja.

  • Куца

    4. februar 2020 | 18:16

    Баш ме брига како ме зовете само ме немојте тући.

  • dunja

    5. februar 2020 | 18:24

    Neka ukinu prodavnice kućnih ljubimaca i rešeno. Devojka nije normalna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA