Australijski grnčar preživeo požar sakriven u peći za keramiku

 
 ≫ 
  • 1

Australijski umetnik Stiv Herison nije stigao na vreme da pobegne od požara. Zahvaljujući svojoj umetnosti i neobičnom mestu u kući, uspeo je da preživi vatrenu stihiju

Dok je požar nadirao ka kući umetnika Stiva Herisona u ruralnoj Australiji,  on je uložio velike napore da pokuša da odbrani svoju imovinu, aktivirajući vodenu pumpu i prskalice. Kada je došao trenutak za evakuaciju, put kojim je trebalo da pobegne bio je u potpunosti u plamenu te ovom 67-godišnjem grnčaru nije preostalo ništa drugo nego da se popne i sakrije u svojoj peći, dok stihija ne prođe. Nekim čudom, uspeo je da preživi.

- Vatra je bila toliko velika i toliko brzo se širila da nikako nisam mogao da pobegnem - napisao je Herison na svom blogu.

požar Foto: Printscreen / Tonightmyfingerssmellofgarlic.com

Srećom, Herison je dan pre nego što je požar zahvatio njegovo imanje napravio vatrostalnu keramičku peć, koja mu je poslužila kao utočište. Suočen sa nedostatkom bilo kojeg drugog rešenja, on se sakrio u njoj, ponevši sa sobom torbu u koju je stavio laptop, hard diskove, aparat za gašenje požara, ćebe i flašicu sa vodom.

Peć, koja zadržava toplotu unutra dok istovremeno sprečava njen prodor iz spoljašnje sredine, ispostavilo se, bila je spasonosno rešenje.

- Bio sam sakriven pola sata unutar peći dok vatrena stihija nije prošla. Bio sam prestravljen, sve oko mene bilo je u narandžasto-crvenoj boji - rekao je umetnik australijskoj televizijskoj stanici ABC, a prenosi ArtNet.

Foto: Printscreen / Tonightmyfingerssmellofgarlic.com

Kada je umetnik izašao iz svog skrovišta, njegova kuća je još uvek stajala na mestu, dok su radionice i galerija u kojoj je skladištio svoje grčarske radove, izgoreli  do temelja.

požar Foto: Printscreen / Tonightmyfingerssmellofgarlic.com
požar Foto: Printscreen / Tonightmyfingerssmellofgarlic.com

Harison je sa suprugom, koja je prethodno evakuisana, živeo na imanju od blizu 3 hektara prethodnih 45 godina. Želeći da žive u samoodrživom domaćinstvu, tokom vremena izgradili su od recikliranog materijala mala postrojenja na solarni pogon i izdržavali se gotovo isključivo od kultura koje su gajili na svom imanju.

Njihov dom nalazio se izvan sela Balmoral, u australijskoj državi Novi Južni Vels. Delimično olakšanje u obnovi domaćinstva doneće im novčana pomoć koju će dobiti kao rezultat humanitarne akcije sprovedene u njihovu čast na jednoj platformi za prikupljanje sredstava.

Harison, koji očekuje da proces izgradnje svega što je izgubljeno potraje i duže od godinu dana, namerava da ovog puta ništa ne prepušta slučaju i objekte izgradi koristeći metal kao glavni materijal.

Nezapamćen intenzitet požara koji u poslednje vreme kontinuirano pogađaju ovaj kontinent, smatra se dokazom narastajuće krize zbog klimatskih promena.

Video: Srceparajući momenat u Australiji, malena koala posle suše i požara liže kišu s asfalta

T.T.

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA