Misteriozni kipovi sa Uskršnjih ostrva imaju neverovatnu svrhu, naučnici iznenađeni

 
 ≫ 
  • 3

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu za arheološku nauku, fokusirano je na dve statue koje se i dalje nalaze u kamenolomu, a koji je bio izvor skoro celog kamena za moaije

Petogodišnje iskopavanje dve zagonetne "glave" na Uskršnjim ostrvima otkrilo je nove upečatljive dokaze koji konačno povezuju ogromne kamene figure sa proizvodnjom hrane i pokazuju da su obogatile tlo.

Izrezbareni od strane Rapa Nui naroda između 13. i 16. veka, verovalo se da su kipovi poznati kao moai imali veze sa plodnošću zemlje, a to je sve do sada bilo nedokazano. Na Uskršnjim ostrvima nalazi se nekoliko stotina ovih kipova, od kojih je najveća visoka 10 metara i teška 82 tone.

Novo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu za arheološku nauku, fokusirano je na dve statue koje se i dalje nalaze u kamenolomu, a koji je bio izvor skoro celog kamena za moaije.

Iako se dugo mislilo da kamenolom služi samo kao tačka proizvodnje kamenih figura, studija kaže da uzorci tla pokazuju da je to područje takođe bilo bogato mesto za uzgoj hrane i ne samo to, već su procesi vađenja i rezbarenja bili ključni elementi u jačanju poljoprivrede na tom mestu.

Uskrsnja ostrva easter island Foto: Pixabay

- Rezultati su pokazali visok nivo elemenata za koje nikada ne bih ni pomislila da mogu da se pronađu tamo, kao što su kalcijum i fosfor - rekla je specijalista za tlo profesorka Sara Šervud sa univerziteta u Tenesiju.

Dok je kvalitet tla svuda drugde na Uskršnjem ostrvu ili Rapa Nui ozbiljno osiromašen erozijom i gubitkom ključnih biljnih hranljivih minerala, u kamenolomu, uz neprestani novi priliv malih fragmenata korena generisan procesom kamenoloma, postoji savršen sistem povratnih informacija o vodi, prirodnom đubrivu i hranljivim sastojcima za nadopunu zemlje.

Istraživači kažu da su vertikalne statue koje su proučavali jasno postavljene na fiksni način, što je značilo da su predviđene kao stalne građevine u kamenolomu, a ne samo da čekaju preseljenje.

Statue večita misterija

Za moai statue vezane su mnoge misterije i nepoznanice. Datiraju iz vremena između 1000. i 1600. godine, ali najprihvaćenije mišljenje je da su ih pre otprilike 500 godina isklesali stanovnici polinezijskih ostrva. Verovatno su napravljeni kao kameni simboli koji predstavljaju pretke ili važne žive ličnosti.

S obzirom na karakteristike moaija, gotovo je nezamislivo da je ljudska snaga bila dovoljna za izradu, transport po ostrvu i postavljanje tih statua, jer je za izradu svake od njih bilo potrebno nekoliko godina, a njihov prenos do određenog mesta bi bio veoma težak posao, imajući u vidu njihove dimenzije i masu. Neke od njih su čak imale i veliki šešir od crvenog kamena, takođe vulkanskog porekla, koji je bio težak oko 10 tona. Iz tog razloga, pojedini arheolozi veruju da je za izradu i transport moai statua primenjena impresivna tehnologija vanzemaljskog porekla, iako je poslednjih godina dokazano da su stanovnici ostrva mogli da prenose velike težine uz pomoć razrađenog sistema klade i konopca.

Uprkos mnogim istraživanjima, moai statue ostaju obavijene velom tajne. Ni danas se sa sigurnošću ne zna kako su napravljene i prenesene te ogromne skulpture.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)

Video: Želja mu je bila da se vozi na đubretarskom kamionu, a onda ga je slučajno prevrnuo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Čiča

    19. decembar 2019 | 08:25

    To su drevni Srbi !

  • Qure

    19. decembar 2019 | 08:38

    Četiri jahača Apokalipse .

  • stefan

    19. decembar 2019 | 10:16

    doneli su ih isti oni sto su doneli i stounhendz,nema nikakve razlike izmedju ovoga i krugova u zitu kao i kotrljajuca kamenja u nevadi,cist okultizam i paganizam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA