Odsekao sam sebi prst da se spasim ujeda zmije, a onda sam saznao da to nikako nije trebalo da radim

 
 ≫ 
  • 2

Čovek koga su lokalni mediji nazvali samo Žang, doneo je odluku da sebi "otfikari" prst, pre nego što se, mislio je, otrov proširi telom

Jedan muškarac u Kini bio je u blizini svog sela i sekao drva za ogrev u planinama Žeđijang provincije, kada ga je ujela zmija za kažiprst desne ruke. Verovao je da je u pitanju opasna otrovnica poznata i kao "sto koraka", koliko se veruje da čovek napravi kada ga ova otrovnica ujede. Čovek koga su lokalni mediji nazvali samo Žang, doneo je tada odluku da sebi "otfikari" prst. Pre nego što se, mislio je, otrov proširi telom. 

U nekim zemljama poznata je i kao "petokorak zmija", što ukazuje na to da ima rođake mnogo smrtonosnije od gore navedenih. Žang je uvio prst i uputio se u najbližu bolnicu, udaljenu 80 kilometara, ostavljajući prst, za koji je verovao da mu je beskoristan, na svom "radnom mestu", na planini, izvestio je South China Morning Post.

- Odsekao sam ga da spasim sebi život - rekao je 60-godišnjak doktoru Juanu Čengduu.

Lekar mu je tada rekao da je ta amputacija bila nepotrebna, jer "petokorak zmija" nije toliko toksična. Njena reputacija opasne otrovnice je preterana, jer žrtve, u najvećem broju slučajeva prežive, ako se protivotrov da za manje od šest sati.

Koriste noževe, kanape, žice da se spasu otrova

- Neke žrtve ugriza otrovnica koriste noževe da odseku prste na rukama ili nogama, neki koriste kanap ili žicu da podvežu udove, a neki su čak pokušavali i da spale kožu ne bi li tako uništili otrov u svom telu. Kada stignu u bolnicu, udovi nekih žrtava već pokazuju znake gangrene - rekao je doktor Juan Čengdu.

Lekari su rekli Žangu da su mogli da mu prišiju prst, da ga je samo poneo sa sobom. A ostalim pacijentima savetuju da ranu nipošto ne diraju, ne seku, ne pokušavaju da isisavaju otrov ili nešto slično.

Video: Ovaj 25- godišnjak hvata zmije zubima, ali bukvalno

(Telegraf.rs/Izvor: iflscience.com)

Video: "C’est la magie" premijerno u petak u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Olja

    30. oktobar 2019 | 23:14

    Uf uf...jeza me hvata od same pomisli na zmiju a i na amputaciju.Grozno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA