Tokom godine progutamo 50.000 čestica mikroplastike

 
  • 0

Uvedljivo najviše plastike unećete u organizam ako pijete flaširanu vodu

Čestice mikropastike ne nalaze se u lancu ishrane o kom učimo još u najranijim razredima škole. Ipak, možda bi trebalo da se tamo nađu, s obzirom na količinu koju progutamo tokom samo jedne godine.

Istraživački tim, predvođen Keiranom Koksom sa Univerziteta Viktorija u Kanadi, došao je do zaključka da, u proseku, tokom godine progutamo oko 50.000 čestica mikroplastike.

Ona i njene kolege došli su do takvog zaključka nakon što su utvrdili koliko se takvih čestica nađe u običnoj hrani koju jedemo. Takođe, sagledali su koliko tih čestica udahnemo, a koliko ih unesemo preko vode.

Apsolutni pobednik je flaširana voda sa kojom zapravo unesete najviše mikročestica plastike u svoj organizam. Oni koji piju samo flaširanu vodu konzumiraju čak do 90.000 mikročestica tokom godine. Mnogo više od onih koji piju vodu sa česme.

Kasa u supermarketu, plastične kese, plastična kesa, kasirka, papirna kesa Foto: Profimedia

Odakle sva ta plastika?

Izvora je mnogo. Uzmimo na primer prašinu. Većina nas je verovatno čula da veći deo prašine koja se nađe u našim domovima, da je ona zapravo od naše mrtve kože, ali to zapravo nije tačno. Prašina nastaje od peruti, prljavštine i izlučevina insekata, ali i iznenađujućeg broja hemikalija i gljiva.

U taj recept bismo mogli da dodamo još jedan sastojak - mikročestice plastike. Deliće koji su potekli sa nekog većeg komada.

Kako se navodi u analizi, dok se brinemo o tome koliko je plastika zagadila okeane, nismo zapazili koliko smo plastikom ugrozili sebe.

Prema studiji iz 2018. godine, svaki put kada sednemo da jedemo, više od 100 čestica mikropastike padne u naš tanjir zajedno sa ostatkom prašine u vazduhu.

Istraživači su odredili količinu mikroplastike koja pada na naše tanjire tako što su na njih postavljali lepljive "zamke" i gledali koliko će prašine pasti tokom obroka. Nakon 20 minuta, u posudu je palo 14 komada plastike, a kada se uzme u obzir veličina tanjira, izračunali su da verovatno tokom samo jednog obroka na tanjir padne oko 114 čestica, odnosno između 13.713 i 68.415 svake godine.

Pogledajte video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf.rs)

Video: Misteriozan fenomen snimljen na nebu, mreže se usijale, evo o čemu se radi: Koliko Sunca vidite?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA